Тя настоява за свикване на конгрес и стартиране на процедура за пряк избор на председател на БСП


К орнелия Нинова е подала оставка. Лидерът на БСП съобщи това по време на откриването на заседанието на Националния съвет на партията.


В словото си пред членовете на Националния съвет Нинова заяви, че поема цялата отговорност за загубата на европейските избори.
„Искам да започна с благодарност към вас, към листата, към народните представители, към общинските председатели, към областните активисти, към всички, които гласуваха за БСП в една много трудна ситуация и много оспорвана кампания. Да, ние загубихме тези избори, но трябва да си кажем и доброто, което постигнахме”, подчерта Нинова.
„Факт е, че сме единствената партия, която повишава в абсолютен брой гласовете, които я подкрепят на Европейските избори - близо 30 хиляди. Факт е и че всички други партии, от най-голямата до най-малката, губят подкрепа в гласове спрямо предходните европейски избори. Факт е, че само ние увеличаваме евродепутатите си с един. Нека това ви служи за самочувствие и гордост. Да, знаем, че авторитарна власт се сваля трудно. Срещу нас беше изправена цялата държавна машина, медии, анализатори, купен вот, страх и изкарване на администрацията под команда да гласува. Дори и при тази ситуация, нашият основен опонент има около 500 хиляди гласа. Затова се обръщам към всички вас- да имате самочувствие, да не униваме и да продължаваме по същия начин и по същия път, с нови сили. Вярвам, че всичко, което направихме в последните 3 години, дава този резултат – подобряване в абсолютни стойности. Но е факт и че ние загубихме тези избори”, заяви Нинова.
„Смятам, че трябва всеки да носи отговорност за това в цялата партия, че трябва да се проведат конференции с обективен анализ за причините и да се вземат съответните решения там, където организациите преценят, че е необходимо да се носи персонална отговорност от ръководството. При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове – от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка” каза Нинова.
„Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши. За да можем през август, септември, октомври- да се съсредоточим върху местната кампания и, дай Боже, да спечелим местните избори, в което вярвам. Благодаря ви още веднъж за всички усилия. Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори”, добави Нинова.


Националният съвет на БСП насрочи заседание на конгреса на партията за 15 юни 2019 г. Делегатите на конгреса ще трябва да констатират оставката на лидера на БСП. Освен това беше прието засега да не се избира заместник на Корнелия Нинова.


„Заместникът, който аз ще предложа, трябва да бъде гласуван от Националния съвет. Това ще се случи след провеждането на конгреса, който трябва да приеме оставката ми” посочи тя.
Председателят на Националния предизборен щаб на БСП Георги Свиленски също е подал оставка, стана ясно по време на заседанието.


Преди началото на заседанието Националния съвет на БСП Атанас Мерджанов поиска оставките на цялото ръководство и свикване на конгрес на партията.
„Трябва да има заседание на редовния Конгрес, който да обсъди ситуацията и да получи оставките на сегашното ръководство”, коментира Мерджанов на влизане в централата на БСП. „Самият факт, че заседанието на Националния съвет се насрочва за днес, когато не са ясни още резултатите, означава, че някой бърза да минимизира политическата отговорност и да избяга като я прехвърля на местните структури”.
„Начинът, по който се замита политическата отговорност, оставката, с едно намерение за пряк избор на председател, е просто скандално, освен това е противоуставно”, подчерта Мерджанов.
Той определи резултатите от тези избори като загуба за БСП.
„И най-трагичното е, че ние зададохме толкова много очаквания към българските избиратели, напускайки парламента, създавайки впечатление, че едва ли не на следващия ден ще бъдат и предсрочните парламентарни избори - изобщо объркахме много и в крайна сметка бяхме наказани заради това”, посочи Мерджанов.
„Искам да се носи политическа отговорност за това, което се случи на тези избори”, коментира и областният председател на БСП в Пловдив Георги Гергов, като даде пример с Австрия.
Той посочи, че не може местните структури на партията да носят отговорност за загубата на изборите.
„Занимавахме се с навеси, с глупости, а не казахме на хората какво всъщност ние предлагаме и защо искаме властта”, заяви Гергов.
Заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Антон Кутев посочи, че европейските избори са били провал за БСП.
„Още в документите, когато подготвяхме изборите е записано, че един глас повече от ГЕРБ е това, което ние целяхме. Това очевидно не е постигнато и то при положение, че имахме възможност да спечелим изборите”, смята Кутев. „За втори път губим спечелени избори. В парламента трябва да се върнем задължително, беше тежка политическа грешка излизането”.
Според него трябва да има рязка промяна. „БСП не може да бъде лидерска партия, това не означава, че не може да се управлява от Корнелия Нинова”, добави Кутев.
Секретарят на парламентарната група на „БСП за България” Кристиан Вигенин заяви, че не бива сега партията да се ангажира с избор на председател, защото предстоят местни избори.
Източник: От интернет