Общината ще отпусне 22 000 лева от собствени средства за довършване на ремонта на черквата  „Св. Иван Рилски Чудотворец” в Гурково. Сумата е за закупуване на материали, поясни кметът Иван Гавалюгов. Той благодари на общинския съветник Петър Петров за това, че е пряко ангажиран с организацията, финансирането и изпълнението на ремонтните дейности. 


Ремонтът на църквата започна през миналата година и голяма част от дейностите вече са изпълнени. Подменена е дограмата, извършен е цялостен ремонт на покрива, премахнато е старото и изгнило дюшеме, подът е циментиран, измазани са вътрешните стени, но все още работата в черквата не е приключила. Предстои и ремонт на фасадата. С каквото могат, местните хора помагат при ремонтните дейности. Те се надяват, че с Божията помощ ремонтът ще приключи до Петровден.  


Идеята да се предприемат действия за ремонт на черквата в Гурково бе подета преди три година от отец Николай, който извършва богослуженията в нея. Това сподели кметицата на село Гурково Ангелина Григорова.


Черквата „Св. Иван Рилски Чудотворец” е построена в началото на миналия век. Годината, изписана на фасадата, трудно може да се разчете. Вътре е имало стенописи, но преди десетки години били замазани. В помещението под камбанарията има запазен фрагмент от стенопис, изобразяващ Свети Иван Рилски Чудотворец. В добро състояние е красивият иконостас на черквата.