Директорът на ТПГ „Стамен Панчев“ - инж. Катя Ценева, е застрашена от административно наказание заради участието й в телевизионното предаване „Още по темата“ и публикацията във вестник „Ботевградски вести“. За това съобщи самата тя, а наказанието идва от шефката на Регионалното управление по образованието - Росица Иванова.


Според Катя Ценева училището е подложено на поредица проверки, а медийната й изява е използвана като удобен повод, за да бъде наказана. Тя обаче е твърдо решена да заведе съдебно дело.


За какво е „провинението“?


През април телевизия Ботевград излъчи предаване „Отсъстващите ученици“, в което участваха четирима директори на училища в общината, образователен медиатор и експерт от общинската администрацията. Една от дискутираните теми бе приетата поправка в Закона за социалното подпомагане: при 5 неизвинени отсъствия на детето от училище, спират детските надбавки на родителите за една година. Ще има ли ефект тази мярка? В отговора си директорът на ТПГ инж. Катя Ценева, заяви: Според мен ефект няма да има. Това е мое лично мнение, правейки анализ на това, което се случва в моето училище.


За неидването на децата в училище причините са много по-дълбоки. Бих го нарекла като народопсихология или по-скоро психология на етноса. Защото по-скоро говорим за децата от ромски произход.


В този ред като първа причина мога да посоча факта, че родителите на тези деца не са мотивирани и образованието за тях не е цел. Тук се получава един пазар. Той ще идва, за да вземе семейството едни пари. Тук не говорим за потребност от познание, от натрупване на знания, които да променят качеството им на живот.


Ние сме ходили и продължаваме да ходим по къщите им, да разговаряме с родителите им. Касае се за една чудовищна бедност. И тотална неграмотност. Едни хора, които живеят в първобитна обстановка, за които образованието е безкрайно далеч. Те дори не знаят за какво децата им ходят на училище. Знаят само, че някой ще даде едни пари, без да разбират за какво става дума.


Много си мисля има ли полезен ход държавата в тази ситуация.


Ясно ми е, че нещата не отиват на добре. Само ще дам една статистика: в Ботевградска община съотношението присъстващи-неприсъстващи в училище е 50:50. Става дума не за деца в риск, става дума просто за изгубени за образованието деца. Уточнявам обаче, че става дума за средното образование.


Тези ученици са изпуснали материал, няма какво да ги привлече в класната стая.


И винаги съм си задавала въпроса: Не е възможно такива проблеми да няма и в други страни. Не е възможно да няма малцинства или малцинствени групи с такъв поведенчески модел. Как те се справят? Мисля, че държавата трябва да бъде по-строга в това децата да не остават в такива семейства. Защото децата оставайки и приемайки модела на семейството си, те вече са загубени. Те просто повтарят този модел и нищо не може да се направи.


И сега за това си мнение, изказано публично, Катя Ценева ще получи наказание. Не става ясно обаче защо: Заради думите си или защото не е поискала разрешение от шефката на инспектората, за да ги каже?!


Сякаш не живеем в 2019-та, а в 1984 година!


Между другото, в същото предаване и другите директори бяха скептични към очаквания ефект от промяната в закона?! Просто изказването на инж. Ценева излезе и във вестника.


Като оставим настрана абсурда на подобно поведение от страна на Регионалното управление по образованието - София регион, според местни учители зад този скандал прозират други намерения. Говори се, че има идеята двете професионални гимназии в Ботевград - ТПГ „Стамен Панчев“ и ПГТМ „Христо Ботев“, да се слеят в една.


Министър Красимир Вълчев: Ще проверя случая


Така както ми задавате въпроса: Редно ли е да се наказва директор, защото е изказал мнението си публично в телевизионно интервю, със сигурност трябва да кажа - не е редно. Но не съм запознат с конкретния случай в детайли. Може би наказанието не е само за това. Трябва да го проверя, вероятно има и други нарушения. Ще го проверя.


Янка Такева, председател на Съюза на българските учители: Как ще разбере обществото, ако ние - учителите и директорите не говорим за проблемите в образованието


Разбира се, че не е редно директор да се наказва за медийна изява. Но има едни правила в Министерството, според които директорът е длъжен да уведоми началника на РУ. Но по принцип свободата на словото е нещо велико, което се случва по света. И аз изпитвам такива трудности, когато искам някой директор или учител да каже мнението си. /Учителите пък трябва да вземат разрешение от директора/.


Мисля, че мерките на МОН и РУО са малко по-строги. Как ще разбере обществото, ако ние - учителите и директорите, не говорим за проблемите в образованието? Не говорим за добрите практики и не коментираме законовите и подзаконови нормативни актове?


Така че за мен подобно наказание не е редно.