Понякога личната битка се превръща в твоя кауза. Такъв е случаят с бившата баскетболистка Радостина Славова. Тя и съпругът й Илко Нанев, който също е бивш състезател, се сблъскват с едно от най-сериозните изпитания в живота си, след като още като бебе на сина им е открит захарен диабет тип 1.


 От изключително значение в случая е 24-часовото следене на кръвната захар, което става с помощта на специални сензори и трансмитери. За момента обаче те не могат да се закупят на българския пазар, а само от други страни. Това е и причината Радостина да подкрепи кампания за събирането на средства в помощ на родителите на деца, страдащи от тази болест. Целта й не е да се съберат пари за нейния син, който вече ползва тези сензори, а за други деца в неравностойно положение.


 За да се популяризира кампанията и в баскетболните среди, Радостина Славова разказа историята си пред BGbasket.com. „Много малко хора знаят какво е диабет тип 1 при децата и че, за да няма усложнения, е от изключителна важност да се следи кръвната захар. От предоставените от касата неща, това става единствено преди и след ядене, а децата са толкова непредсказуеми, че във всеки един момент може да изпаднат в хипогликемия или хипергликемия. По-малките като моя син, който е едва на година и пет месеца, не могат да кажат кога какво чувстват. Тези сензори ми дават възможността да знам във всеки един момент стойността на захарта му“, споделя Радостина.


 Сензорите в момента са една от най-добрите и модерни технологии за контрол и следене на кръвната захар. Информацията се предава на смартфон на всеки пет минути чрез специалния трансмитер с вграден Bluetooth към безплатен софтуер, който се инсталира на телефона.


 „Сензорът, който ние ползваме в момента и мога да кажа, че масово се предпочита, е Декском. Стартовият пакет е 153 паунда, като в него са включени три сензора и трансмитер. Сензорът е с продължителност на ползване 10 дни, а трансмитерът - 90 дни“, разказва още бившата състезателка.


 Радостина Славова разясни и какво точно представлява заболяването захарен диабет. „Предполагам, че много хора си мислят, че захарният диабет се развива вследствие на прекомерната употреба на захар. Не е така! Това е автоимунно заболяване, за което не е доказано защо и в какъв момент се отключва, като лекарите споменават наследствена обремененост, стрес и много други фактори. Самият организъм атакува и разрушава B-клетките, произведени от панкреаса, които от своя страна произвеждат инсулина, необходим да захрани клетките с глюкоза.“


 „Захарният диабет тип 1 е нелечим. С него се живее нормален живот, но живот, зависим от инсулина, който се поставя винаги преди ядене. Дори след четири месеца, откакто детето ми е с диабет, бих казала, че това е един здравословен начин на живот. Детето се храни пълноценно и единствено с хубава и полезна храна. Лично мое е решението да не му давам много от така любимите на децата пръчици, шоколади и други боклуци, с които ги тъпчем обикновено. Детето расте и се развива нормално за възрастта си, но това е и благодарение на сензорите. Не си представям един ден без сензор! Затова желанието ми е да помогнем на повече деца и родители - да имат спокойствието и възможността за един по-спокоен и изпълнен с радостни моменти и незабравими преживявания живот“, завършва Радостина.


 Акцията е под името „Поход срещу диабета“ и е организирана от Лайънс Клуб Видин. Всеки, които желае да помогне, може да изпрати SMS с текст DMS DIABET на номер 17777.