„Сезоните на спомена”, така ВГ „ОРЕНДА” при НЧ „Тодор Пеев-1871” нарекоха музикалния спектакъл, с който снощи, на 13 юни 2019, очароваха многобройните си почитатели. Конферентната зала на к-с „Етрополия” се оказа тясна да побере любителите на спомени.
Изпълнителите започнаха спектакъла с рози в ръце, които след песента „Една българска роза”, подариха на публиката.
По време на песента главното действащо лице Мария /Николинка Червенякова/ излезе на импровизираната сцена с чаша за кафе, седна под прекрасния цветен венец, отля от кафето, сложи си и бучка захар и…спомените нахлуха като лавина в главата и в залата.
Елегантно облечен в ретро стил и с цвете в ръка пролетният спомен /Генади Миков/ я изненада със своето: „Ех, Мария, Мария…Аз съм Спомена от пролетта на твоя живот…” И я накара да отвори албума на нейния живот: снимки и спомени се заредиха в редичка в съзнанието на слисаната Мария.
Освен от старомодния албум, спомени и приятели бяха извикани и със съвременния атрибут на днешното поколение – лаптопа.
Докато пред Мария се изредиха спомените на лятото, есента и недошлият още този на зимата, Вокалната група ги подсилваше с прекрасните си изпълнения на песните: „Приятели”, „Черно биле”, „Недей забравя”, „Отдавна хората говорят”, „Идвай мое лято”, „Старият бар”, „Балатон”, Годините”, за да завършат с „Молитва”.
Заедно с тях припяваше и публиката. И непрекъснато аплодираше всяка песен.
Според сезоните, се променяше и визията на изпълнителите.
Останалите Спомени, които се явяваха пред Мария, бяха пресъздадени от участници в „Оренда”.
Вълшебен спектакъл, който увлече в спомените на времето не само Мария и певците, но и публиката. Че кой от присъстващите в залата няма подобни спомени от своя живот. И всеки ги преживява по свой си сакрален начин.
За неповторимата атмосфера допринесе и поредната, този път камерна, изложба с картини на самобитната художничка Стефка Хикова.
Спектакълът беше уважен от Росица Иванова – началник-отдел „Социална политика, спорт и туризъм” в Общинска администрация, председателят на Читалищното настоятелство Христо Андреев, секретарката на читалището Биляна Спасова, Анита Александрова – управител на комплекс „Етрополия” и много, много приятели.
Както обикновено се случва след всяко такова мероприятие, с направените снимки,  всеки отнесе със себе си още спомени, този път от прекрасната вечер. 
Сценарият е на Бистра Александрова
Зад пулта: Даниел Драганов