ВГ“Оренда“ и Бистра Александрова гостуват в Букурещ  със стихосбирката „5 за 55“ и със спектакъла „Сезоните на спомена“


От 24 до 26 януари вокална група „Оренда“ към НЧ“Тодор Пеев – 1871г“ гостува в Букурещ по покана на ръководството на  Демократичен съюз на българите в Румъния (ДСБР) в лицето на Председателя  на Съюза – проф. Лука Велчов, и секретаря  – г-н Любомир Николов.
Посещението бе организирано от Юлияна Гюзелева  по предварително утвърдена културна програма, включваща следните забележителности  -  знакови за нас, българите места , съхранили паметта  за българите отвъд Дунав, които прогонени от обстоятелствата, са давали мило и драго, и са дарявали,  и са се борили за България :  надгробният паметник на Г. С. Раковски; криптата на големите дарители за българската  и румънската просвета- братята Евлоги  и Христо Георгиеви; гробът на леля им Елисавета Пулева - председател на Българското женско дружество в Букурещ, братовчедка на майката на Христо Ботев; гробът на свищовския дарител Димитър Хадживасилев; гробницата на сем. Солакови- в двора на техния хан през 1873 година пребивават редакциите на в. "Независимост" и "Свобода" на Л. Каравелов. В двора е била и мелницата, в която Ботев и Левски прекарват страшната  зима през 1868 година;  обиколка на един от кварталите в центъра на Букурещ , съграден от български търговци и занаятчии , където уличките и до днес носят български имена – уличка по уличка разгръщаме страниците на славното ни минало, за да си  дадем среща с живота на будителите и бунтовниците ; организиран обяд в емблематично за румънските столичани заведение; представяне на новата стихосбирка на Бистра Александрова „5 за 55“  и спектакъла по неин сценарий -  „Сезоните на спомена“, с участието на ВГ“Оренда“  , Николинка Червенякова и Генади Миков; посещение на сградата на Парламента на Румъния – една от задължителните спирки на всеки посетител на румънската столица -  втората по мащаб административна сграда в света след Пентагона; запознаване с някои по-важни исторически, културни и административни сгради;  посещение на модерния уелнес комплекс "Терми Букурещ"(Therme Bucaresti ) -  зимният Рай на Балканите ; Православната църква „Св. Димитър Басарбовски  в Патриаршеската катедрала в Букурещ ; творчески , културен и духовен   обмен .
Гостуването на ВГ“Оренда“  в Букурещ някак случайно съвпадна с Деня на Съединението в Румъния , което зададе един особено тържествен тон на вечерта, в която етрополските самодейци  поднесоха своя спектакъл пред  общността от българи, руснаци  и румънци.  Така вечерта, организирана в непринудената обстановка  на офиса на Българския демократичен съюз  се превърна в един истински малък  празник на Съединението  - Съединение,  породено от споделена добронамереност и общо желание за  мир и добросъседство, заявени не в договори и пактове, а изразени със стиховете и песните на български, руски и румънски език. За пореден път станахме свидетели на това, че музиката и  литературата  са моста, който може да ни отведе на пътя на  приятелството в името на един по-добър и мирен свят .
От името на зам. кмета на Община Етрополе – г-жа Станка Димитрова , и  ръководството към НЧ“Тодор Пеев – 1871г“, ръководителят на ВГ“Оренда“ – Петя Цекова, изказа благодарност към домакините за сърдечната покана и връчи на председателя и секретаря на Демократичен български съюз в Румъния комплект с рекламни материали за Етрополе и малки изненади,подготвени лично от ВГ“Оренда“ и приятели,  след което покани всички присъстващи на гости в деня на Празника на Етрополе – 29 юни /Петровден /.
От своя страна представителите на Съюза изразиха своето искрено чувство на възторг от спектакъла и възхита от личността и творчеството на етрополската поетеса Бистра Александрова,  а сетне всички присъстващи решиха единодушно, че непременно ще посетят града ни, за да се насладят на красивата природа и да споделят празника с нас.
Преди импровизирания коктейл проф. Лука Велчов представи книгите: „Стефан Дуньов“ ; „Шуменски възрожденци в румънските кяжества през XVIII- XIX век“ ; „Букурещ отблизо – по пътеките на българските възрожденци“. И нищо, че говори архаичен български език, Лука  и хората до него съхраняват българската историческа памет - за светите хора и светините в Букурещ. И милеят, милеят за Родината...
Искрена благодарност към г-жа Станка Димитрова и г-н Христо Андреев за оказаната подкрепа и гласуваното доверие!


Повече подробности за проф. Велчов и дейността на ДСБР  можете да прочете  тук:
http://jordansilistra.blogspot.com/2019/05/blog-post_52.html
https://bulgarianhistory.org/bulgari-v-romania/


Текст и снимки: Петя Цекова