Правец стана домакин на атрактивно състезание по авиомоделизъм през уикенда. Участие взеха 36 състезатели, от близо 15 клуба от цялата страна – Монтана, Плевен, София, Варна, Казанлък, Добрич, Силистра, Правец, Русе, Търговище и др. Бяха разделени в шест класа – „Народен”, „Спорт”, „Хеликоптери”, „F4C-Bul” или т.нар. копия на действителни самолети, „F3A” – aкробатични модели, които демонстрират сложни фигури от висшия пилотаж и клас „Шоу” – запазената марка на домакините. Тук всеки участник има за цел да покаже най-доброто от себе си и да забавлява публика с атрактивно изпълнение във въздуха.

Тази година черешката на състезанието беше участито на балон с топъл въздух, който пристигна специално за мероприятието от Пловдив. Всеки, които имаше смелост и желание да се издигне във въздуха като птичка, можеше да се повози на балона – предшественикът на самолета, с който са направени първите полети.

Минути преди официалното награждаване, за изненада на всички участници и зрители на шоуто, на летателната площадка кацна двуместният самолет Pipistral sinus с пилот Цветан Доганов. Машината долетя от Долна баня и направи красив демонстрационен полет по покана на организатора на авиошоуто, утвърден състезател и настоящ Председател на българската федерация по авиомоделизъм - Николай Николов.

В най-масовия клас „Народен” купите и грамотите отидоха при Радослав Димитров, новата надежда в екипа на Аероклуб „Ники”, който грабна първото място, следван от Павел Шерешевски (Централен авиомоделен клуб – Монтана) и Ивайло Малкодански – Плевен.

В клас „Спорт”, който се въведе за първи път тази година, със своите умения се откроиха Николай Иванов – Казанлък, Милен Тотен – Казанлък и Свилен Коларов – ЦАМК София.

Класиката в авиомоделните състезания е акробатичният клас “F3A”, където пилотите изпълняват серия от доста по-трудни фигури от предходните два класа. Най-голямо отличие получи Драгомир Драганов от Добрич. Дългогодишният състезател бе подготвил изненада за домакините и всички свои колеги авиомеделисти, като представи своя авиомодел на автожир. „Играчката” по нищо не отстъпва на останалите модели в технически отношение, като друго нейно основно предимство е задвижването на авторотация. На второ място остана Христо Гавраилов (Аероклуб „Ники”), а третото място бе отредено на Кирил Иванов (АМК Варна).

При клас „Хеликоптер” борбата за призовите места беше доста напрегната и след допълнителни стартове, наградите заслужено отидоха при Николай Петков (ИКАР Търговище), Димитър Илиев (ЦАМК София) и Мариан Матеев (ЦАМК София).

Все по-голям става интересът на авиомоделистите към копията на действителни самолети – клас F4CBul. Тази година участниците бяха 7, два пъти повече от миналогодишното състезание. Тук се отличиха Димитър Илиев (ЦАМК София), Радослав Димитров (АМК Ники Правец) и Николай Николова старши.

В клас „Шоу” с призове се откроиха Павел Шерешевски (ЦАМК Монтана), Румен Мъров (ЦАМК Силистра), който винаги е подготвил изненада за своите приятели – заря, фойерверки, парашутиски, бомби, които с лекота изтрелва от своя модел по време на полет. Третото място остана заслужено за Янко Калев – Казанлък.

С награда за „Най-млад състезател” бе отличен Иван Иванов от София, който едва на 12 години премери сили с по-големите и опитни състезатели, но догодина вярваме, че и за него ще има купа!