Тази вечер към 18 часа местният музикант Марин Христов – Христе репертирал на голямата сцена на читалището. Свирел валс на саксофона си и изведнъж забелязал... змия на сцената! В първия момент си помислил, че някой си прави шега, но като се приближил, видял, че змията си е съвсем истинска! Веднага се обадил на телефон 112, извикал и техниците от читалището. Змията обаче се стреснала и отново се скрила в джоба на сцената. Изпратените от Гражданска защита не могли да направят нищо, защото змията се върнала в скривалището си.
Най-вероятно става дума за боа или питон, коментираха хората от читалището. Най-вероятно животното е останало от гостуването на цирка на 24 май. На връх светлия празник на писмеността, на сцената на ботевградското читалище гостуваше цирк – змии, игуани и всякави други влечуги. Още тогава мнозина се възмущаваха, но от ръководството на читалището твърдяха, че им трябват пари.
В продължение на месец читалището имаше десетки прояви с участието на деца. Наскоро бе спектакълът на „Марконис”, после игра Мариус Куркински. Всеки ден репетират самодейци. Цяло чудо е, че змията не е изплашила някое дете!
И още нещо е чудно – как един месец след гостуването на цирка, никой не се е обадил да каже, че една от змиите липсва!
Снимката е направена от Поля Герашка, която по това време е била с мажоретния състав в читалището. На нея със змията е  Марин Христов- Христе. На шега той  споделя, че най-вероятно змията е харесала изпълението му и затова е излязла от скривалището си на сцената. А може би просто вече много е огладняла.
Засега не е ясно кой ще я хване. В момента такива опити не се правят.