Змия уплаши деца, играещи на пързалката при бизнес центъра в Ботевград, в близост до паркинга. Майката на едното от тях е заснела влечугото. Най-вероятно то е от семейството на смокообразните и не представлява опасност за хората. Все пак, при среща със змия в градски условия, би било добре да се подаде сигнал на 112, на зеления телефон на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите - 02/856 51 52; 0887 787 484 или на неправителствена организация за защита на животните. 


"Змии в града винаги е имало и ще има и няма нищо опасно от тяхното присъствие тук. Не гонят хора, за да ги нападат и хапят, не ядат деца и котки, не търсят контакт с човека изобщо. При среща със змия, змията бяга. Защитава се единствено ако я настъпиш или искаш да я хванеш, нормално е, всяко живо същество се защитава като е в опасност.


Необяснима е нетърпимостта, с която човекът реагира на гледката на змия. Тази нетърпимост не почива на никаква разумна основа, но за нея плащат с живота си множество животни. 


В града се срещат няколко вида змии и няма никаква нужда да се изтъкват полезни за човека техни качества, за да може той да преглътне мисълта за змиите в града. Тези животни имат също толкова право да съществуват и да са навсякъде, колкото и ние човеците. 


Изумително е колко много сигнали се получават от граждани за забелязани тук или там в града змии. Всъщност, няма никаква причина да се местят тези животни, само защото някой не може да се пребори с ирационалния си страх и няма никакво значение дали змията е била забелязана в двор на детска градина, например, защото змиите не ядат деца и дори не ги хапят. Те винаги бягат", това съветват от фондация „Дивите животни“ на страницата си в интернет, раздел „Сигнали“ за змии в градска среда.