Преди началото на днешната редовна сесия съветникът Тихомир Найденов прочете декларацията, с която общинските съветниците остро възразяват срещу въоръжената проверка в ТПГ “Стамен Панчев“. Преди началото на заседанието тя бе подписана от 19 общински съветници, съобщи той. Найденов допълни, че декларацията е написана вчера, а днес по още по-безпрецедентен начин бе уволнен настоящият директор на професионалната гимназия – инж. Катя Ценева, като заповедта за уволнението й бе връчена на улицата. 


Тихомир Найденов подчерта, че от ТПГ “Стамен Панчев“ са излезли и много добре подготвени кадри, които са намерили своята професионална реализация в редица местни фирми, сред които е и тази, която той управлява. 


Публикуваме пълния текст на декралацията:


ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДЕТАТЕЛЯ НА РБ
Г-Н БОЙКО БОРИСОВ


ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ
ПО ОБРАЗОВАНИЕ И НАУКА В 44-ТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ
Г-ЖА МИЛЕНА ДАМЯНОВА


ДО ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ 
ПО ВЪТРЕШНА СИГУРНОСТ И ОБЩЕСТВЕН РЕД 
Г-Н ПЛАМЕН НУНЕВ


ДО МИНИСТЪРА НА МОН
Г-Н КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ


ДО МИНИСТЪРА НА МВР
Г-Н МЛАДЕН МАРИНОВ


ДО ОМБУДСМАНА НА РБ
Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА


КОПИЕ


ДО НАЧАЛНИКА НА РУО-СОФИЯ РЕГИОН 
Г-ЖА РОСИЦА ИВАНОВА


ДЕКЛАРАЦИЯ
от ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ /МАНДАТ 2015-2019 г./
НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - БОТЕВГРАД


ОТНОСНО: ВЪЗРАЖЕНИЕ СРЕЩУ БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПРОВЕРКА ОТ СТРАНА НА РУО – СОФИЯ РЕГИОН, С УЧАСТИЕТО НА ВЪОРЪЖЕНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МВР, В ТПГ „СТАМЕН ПАНЧЕВ“ - ГР. БОТЕВГРАДю


УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА,


Ние, долуподписаните общински съветници от Общински съвет на община Ботевград, остро възразяваме срещу безпрецедентния начин, по който държавни институции са извършили проверка за присъствие на учениците в ТПГ „Стамен Панчев“ – гр. Ботевград,  на 21.06.2019г.


Изразяваме своето възмущение, че е възможно едно българско училище  да бъде заключено, със съдействието на въоръжени униформени и цивилни представители на МВР, водени от началника на РУО – София регион г-жа Росица Иванова, за да се извърши в него рутинна проверка за присъствие на ученици, без легитимно заявени правни основания за това и без наличието на каквато и да информация за извършване на оперативно-издирвателни дейности и/или потенциална и евентуална заплаха от извършване на престъпление в района на училището.


Да се извършват проверки, в съответствие със законовата и нормативна уредба, е нормално и въпреки че това държавно професионално училище през последната година е проверявано много пъти, ръководството му до този момент не е възпрепятствало, а е съдействало на съответните институции в тази връзка.


Как тогава, кой и защо реши, че на 21.06.2019г. в сградата му трябва да влезе полиция, учители и ученици да бъдат заключени, да бъдат унижени и стресирани, без да знаят защо?  


Редно ли е отговорни държавни институции, които трябва да дават методически указания и да помагат на училища, работещи предимно с деца в риск или застрашени от отпадане, вместо това да ги заключват за проверка?


Редно ли е Механизмът за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст, създаден с ПМС №100/от 08.06.2018г. на МС на РБ, да бъде компрометиран, защото се използва не с целта, за която е предназначен: да осъществява комуникация с родителите, които трябва да изпълняват отговорността си да осигуряват присъствието на децата си в училище, а не – да наказва учителите и учениците, които са В училище, като ги заключва там, за да ги брои? 


Като представители на конституирания с гласовете на гражданите на община Ботевград Общински съвет за мандат 2015 – 2019г., избран да работи по съвест в името на  градивното развитие на населеното място, в което живеем, заявяваме, че подкрепяме държавната политика в посока на развитие на образованието и сме загрижени по отношение на множеството проблеми, които съпътстват реформите в образователната система. В същото време обаче не можем с безучастно мълчание да подминем прецеденти, уронващи престижа на едно училище с 60-годишна история, което функционира на територията на община Ботевград и което, въпреки трудностите, съпътстващи работата му, предвид националната проблематика по темата, към този момент се стреми да изпълнява функциите си на такова, давайки шанс на много деца да придобият професия и да станат част от активното гражданско общество на нашата страна, а не пасивни потребители на социални услуги. 


С тази декларация изразяваме готовност да съдействаме на всички държавни институции при воденето на разумен и прозрачен диалог по въпросите на образованието и заетостта, но в същото време изразяваме категоричното си несъгласие с методите, които началникът на РУО – София регион г-жа Росица Иванова използва в качеството си служебно лице спрямо учители и ученици, жители на община Ботевград.


27.06. 2019 г. гр. Ботевград


Уточнение: От 29 съветници на сесията присъстваха 25, от които 19 положиха подписите си под декларацията: Тихомир Найденов, Радослав Маринов, Станислав Воденичарски, Милчо Владимиров, Иван Райчинов, Еленко Иванов, Цветан  Цолов, Цветанка Михова, Тихомир Лалов, Филип Филипов, Коцо Коцев, Христо Железарски, Йорданка Лалчева, Георги Георгиев, Силвия Христова, Петър Петров, Любомир Лилов, Илин Черняшки и Борислав Витков.