Днес, 29 юни, е основната част от двудневните тържества по повод Празника на Етрополе.
Започна в 10:30 часа преди обяд от символа на Празника на етрополските зетьове – Чешмата на майстор Зольо.
С едно уточнение за читателите ни извън общината: на практика в Етрополе вървят едновременно два празника – този на града и на етрополските зетьове. Затова и началото беше дадено от пл. Зольовец.
Там се събираха делегациите, след което шествието започна от при Часовниковата кула. Значително по-малко са делегациите тази година от минали години. Във времето след началото на този празник през далечната 1971 година в Етрополе са пристигали около между 30 и 40 групи от цялата страна. В една от годините беше и с международно участие. Съобщаваме го не толкова от носталгия към миналото, а като отражение на състоянието на страната ни през последните години. Причините могат да бъдат различни за различните райони, но резултатът е този. Няма я и най-атрактивната група с кукерите от Войнягово, нито от родния града на създателя на празника Николай Коев-Кофето. Има нова от Мирково, както и групата на кандидат-зетьове. Докато от старата гвардия етрополски зетьове са останали много малко. Като един от тях Христо В. Христов – Референта отново беше в празничната колона, както едно време.
Подобно на другите години, не липсваха впечатляващи картини, имаше и свежи неща. За втора или трета година дойдоха рокерите.
Начело на колоната бяха нашите мажоретки. Коментарите на преминаващите колони правеше от покрива на комплекс „Етрополия” Иванка Лакова /както я знаем в града/. Имаше и екип от БТВ, който предаваше директно в ефир целия празник.
Манифестиращи и публика се събраха на централния площад, където бяха приветствани от кмета Димитър Димитров. Моментът беше подходящ за връчване на почетния знак на Етрополе „Плакет с Часовниковата кула” на почетния гражданин Н.в.п. Ловчанският митрополит Гавриил. Връчи му го председателя на Общинския съвет Марин Маринов.
Също на естрадата пред препълнения от зрители площад се качиха най-младите зетьове, които положиха по чорапи Затьовата клетва.
Кметът Димитър Димитров връчи награди на най-атрактивните групи и на удостоените със званието „Златен зет” представители на всички, участващи в празника зетьове.
Празненството завърши с Голямото зетьовско хоро.
Тази вечер от 18:00 часа е футболният мач на истината между ,,Завряни срещу доведени“.
От 20:00 часа е Тържественият концерт с участието на Вили Рай, Танцов ансамбъл
„Балканска младост “ и Духов оркестър – гр.Етрополе, а от 21:30 часа са Илюминациите.
И всичкото това е на Централния площад, като се надяваме времето да бъде благосклонно както беше през целия ден. Дано не се повтори снощната буря.