От днес започна поставянето на хоризонтална маркировка за „Синя зона” от пощата до хотел „Ботевград”. Поради тази причина движението в този участък е ограничено. Работата може да приключи още в рамките на днешния ден или най-късно утре сутринта. Това обаче не означава, че зоната за краткотрайно паркиране, чиято цел е да облекчи трафика в центъра на града, ще започне да функционира веднага. Най-вероятно това ще стане след две-три седмици, когато общината се снабди с талони за таксуване. Тъй като те се водят ценни книжа, процедурата изисква да се внесе искане в Министерството на финансите за отпечатването им. Другият вариант за таксуване ще бъде чрез есемес. Таксата за едночасов престой в “Синя зона“ е 1 лев с включен Данък добавена стойност, а за освобождаване на автомобил от скоба – 20 лв. с ДДС. 


Веднага след маркирането за „Синята зона” ще започне нанасяне на маркировка и поставяне на знаци в участъка от улица „Свобода”, в който движението ще бъде еднопосочно - от ул. „Княз Ал. Батенберг” – от пресечката с ул. „Славейков” до общинския паркинг. Респективно в участък от ул. „Свобода” – от общинския паркинг до ул.”Бузлуджа”, движението ще бъде двупосочно. 


Идеята е, въвеждайки еднопосочно движение, да се регулира трафикът и да се създаде възможност за нови паркоместа от лявата страна на ул. „Свобода” и от дясната страна на ул. „ Княз Ал. Батенберг” – от ул. „Славейков” до площада. Става дума за около 30-40 нови паркоместа.


Маркировката се изпълнява от софийската компания „Трафик пътна сигнализация”, която е една от водещите у нас в областта на пътната безопасност и организация на движението.