На местните избори тази есен жителите на Гурково и Радотина няма да избират пряко кмет на населено място. Причината е промяна в Изборния кодекс., според която кметове ще се избират пряко в селища с над 350 души постоянни жители. При предишните избори през 2015 година прагът беше 150 жители.


През следващите четири години Гурково, в което живеят около 170 жители, и Радотина - с около 200 жители, ще се управляват от кметски наместник, който се назначава от общинския кмет. Това означава, че пряк избор на кметове в общината ще има само Трудовец, Врачеш, Скравена, Новачене и Литаково. 


Миналата седмица президентът Румен Радев насрочи местните избори на 27 октомври. Това означава, че право да гласуват за кмет и общински съветници имат само гражданите, чиято адресна регистрация в съответното населено място е направено до 27 април т.г. Така ще бъде спазено изискването за уседналост от шест месеца. 


За първи път всички партии ще имат един и същи номер в цялата страна, тъй като жребият за номерата ще се тегли в ЦИК, а не в общинските избирателни комисии. Регистрираните местни партии и коалиции ще бъдат записани в бюлетината след тях, като поредността ще се определя от времето на регистрация. 


Пренареждането на листите на общинските съветници ще бъде на практика почти невъзможно. Кандидатът за общински съветник трябва да получи преференция над 7% от всички подадени гласове за листата, за да я пренареди.