Болестта Африканска чума по свинете не подмина и Община Ботевград. Вчера бе установена положителна проба от заразата в биологичен материал, взет от прасе в Трудовец. Днес в РУ – Ботевград се е състояло извънредно събиране на представители на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), МВР и кметовете на засегнатите села. На срещата главен инспектор при ОДБХ към Софийска област - Община Ботевград - д-р Стаменов, е запознал присъстващите с моментното състояние и границите на разпространение на болестта по свинете. След регистрирането на случай на Африканска чума в Трудовец, Министерството е определило две зони за наблюдение и сигурност – 3 и 10 километрови.


В първата зона – 3-километровата, попада само огнището на заразата – Трудовец. Според д-р Стаменов днес там е направена проверка, при която не са установени живи прасета на територията на селото. 


В другата зона – 10-километровата, попадат Ботевград, Врачеш и Скравена. През следващите няколко дни тези населени места ще бъдат само наблюдавани, като ще се взимат кръвни проби от животните.


Ето и пълния текст на заповедта на Министерството на земеделието, храните и горите: ТУК