Група граждани, чиито деца са попаднали под влиянието на наркодилърите, подготвят подписка до Община Ботевград и Районното управление „Полиция“, в която ще настояват за  адекватни незабавни действия срещу разпространителите на дрога в района на ромската махала в Ботевград, които непрестанно се множат. Това съобщи на днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов. Днес той е бил информиран от потърпевши родители за сериозния проблем. Хората се чувстват безпомощни да се справят с него. Затова търсят помощ и съдействие от институциите.


Основните потребители на дрога са предимно деца и младежи, които живеят в ромския квартал, но има и такива, които са от други части на град, но отиват там, за да се снабдят с дрога.  


„Приветствам инициативата на живущите в ромския квартал да застанат с имената си открито срещу този сериозен проблем. Подписката ще е основание да направим срещи с полицейското управление и с ОДМВР, тъй като това са основните органи в държавата с правомощия да се борят с този вид престъпление. Засягам темата с ясното намерение, че тя ще претърпи развитие и по нея ще има сериозно публично говорене. След като тази подписка дойде официално при мен, днес бях информиран, че тя се събира, ще предизвикам среща конкретно по този повод, ще искам конкретни мерки и ще си говорим с конкретни имена, защото те са публична тайна“, заяви кметът Иван Гавалюгов. 


„Не казвам, че действия срещу наркоразпространението няма, но  явно те не са ефективни или поне такива, които да доведат до резултат, показващ намаляване на това вредно въздействие. Напротив, сигналите зачестяват. Посочват се конкретни имена, те са общоизвестни, коментира още  той. –Общината има своята роля и ние трябва да реагираме, защото, за съжаление, този проблем не отшумява, а се задълбочава“, подчерта кметът на Ботевград.