В началото на 2019 година Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) обявиха традиционната Национална кампания „За чиста околна среда“ на тема „Обичам природата – и аз участвам – 2019 г.”. Допустими бенефициенти по нея са общини, кметства, училища, детски градини и Центрове за подкрепа на личностното развитие /Обединени детски комплекси. За реализиране на всеки класиран проект се предоставят средства в размер до 10 000 лева (с ДДС) за общини и кметства и до 5 000 лева (с ДДС) за учебни заведения.


Община Ботевград участва със седем проекта: „Изграждане на кът за отдих в с. Рашково“ на стойност 8 098,20 лв., „Създаване на зона за отдих и спорт в село Краево“ /9 660 лв./, „За децата на с. Новачене – цветята на утрешния ден“ /9 998,40 лв./, „Приятел с природата – бъди и ти” - Боженица /9 977,54 лв./, „Спорт и отдих за всички“ – Трудовец /9 991,20 лв./, „Изграждане на кът за отдих и детска площадка в с. Скравена - мост между поколенията“ /9 992,40 лв./ и проект „Нашето село Гурково – чисто и подредено“ за 9 988,68 лв.


В определения от националната кампания краен срок за разглеждане са постъпили 805 проекта от цяла България. Одобрение за финансиране са получили 234, като сред тях са три проектни предложения на Община Ботевград - за Скравена, Трудовец и Гурково.


В началото на месец август започнаха дейностите по тяхното изпълнение. От няколко дни вече функционира новият кът за отдих с детска площадка в Скравена. Новото място за игра на малчуганите се намира до Паметник-костница на Ботевите четници. На площадката е монтирано комбинирано детско съоръжение за катерене, пързаляне и игри - кораб „Радецки“. Поставени са още ударопоглъщаща каучукова настилка, пейки и кошче за отпадъци.


Дейностите по проекта за Трудовец предвиждат доставка и монтаж на: комбиниран спортен уред, беседка „Класика“ – петоъгълна, ударопоглъщаща каучукова настилка, кошче за отпадъци, велостойка, пейки - тип „София“ и други. Мястото на спортната площадка е до сградата на Кметството.


По проекта „Нашето село Гурково – чисто и подредено“ ще бъдат извършени следните дейности: почистване на тревните площи в селото от плевели и саморасляци; подравняване, подсипване, затревяване и обработка с препарати; засаждане на различни видове растителност – дървесни храсти и цветя. По този проект се предвижда и изграждането на детска площадка. За целта вече е разчистен терен, който се намира пред бившия дом за деца. Там ще бъдат монтирани пързалка за деца (1 до 6 г.), детска люлка, детска беседка с пейки, ударопоглъщаща каучукова настилка, пейка и кошче за отпадъци.