На свое заседание днес Управителният съвет на БФБаскетбол утвърди със 7 гласа „За“ и един „Въздържал се“ кандидатурата на Росен Барчовски за селекционер на националния отбор за мъже. Барчовски ще се върне на поста след осем години пауза. За последно той бе треньор на представителния ни мъжки отбор на Европейското първенство в Литва през 2011 г., когато България записа и последната си засега победа на подобен форум.


 Росен Барчовски е роден на 16 август 1960 г. в София. Той е син на покойните величия в родния баскетбол Ваня Войнова и Цвятко Барчовски. Дългогодишен баскетболист на ЦСКА и националния отбор. Треньорската му кариера започва в Португалия, а у нас - в мъжкия тим на Славия. Шампион е на България със Славия, а е носител на Купата на България с ЦСКА. В момента ръководи школата на Рилски спортист, след като години наред бе треньор на тима.


 Връщането на Барчовски в националния отбор официално ще е през февруари догодина. На 21-ви февруари нашите ще гостуват в мач от квалификациите за Евробаскет 2021 на Гърция. В нашата група са още Латвия и Босна и Херцеговина.