Eдна съвместна инициатива на Исторически музей – Ботевград и Исторически музей – Ихтиман Ви предизвиква да откриете магията на българските шевици и бродерии. В стартиращата програма, насочена към най-младите почитатели на българската етнография, музейните специалисти ще се постараят да Ви заинтригуват с представянето на една от най-разпространените техники на бродиране – фъкана бродерия. Използвана в множество от етнографските области, тя впечатлява с багри и контури, открояваща се в домашен текстил, облекло, аксесоари. 


Възраждането и създаването на отношение към магичната сила на шевицата, ще бъде само началото на поредица от инициативи на музея, насочени към популяризирането на българските народни занаяти, а целта е, опознавайки традициите, да създаваме наши собствени творения. 


Инициативата е и част от форума “Европейските дни на наследството”, в който Исторически музей – Ботевград се включва успешно вече няколко години.


Музеят отправя покана към жителите и гостите на Ботевград да посетят Работилницата за фъкана бродерия! Събитието ще се състои на 21-ви септември /събота/ от 11.00 часа.