От днес започнаха изкопните работи и полагането на новите водопроводни тръби (ф90) по улица „Любен Каравелов“ в Новачене. Ремонтните дейности се извършват от фирма „Вера Строй“ ЕООД по проекта за подмяната на неподменената част от водопроводите в Литаково, Скравена и Новачене. Старт на неговата реализация бе даден преди две седмици именно в Новачене. До този момент са фрезовали близо 800 метра асфалтово покритие по трасето на новия водопровод, съобщиха от фирмата-изпълнител. 


„До мен достигна информация, че един от кандидатите за кмет на общината се е срещал с хора от селото и пред тях е заявил, че този проект няма да го бъде, че парите по него няма да бъдат преведени на строителя, че няма осигурено финансиране. Тези думи не отговарят на истината. Не знам по-голяма гаранция за този проект от това, че има сключен договор с Държавен фонд „Земеделие“ на стойност малко над 7 000 000 лева. Има избрана фирма-изпълнител, има одобрени анекси, има подадено заявление и осигурено авансово плащане. Този проект е подобен на проектите за саниране на жилищните блоковете, реализирани с европейско финансиране през последните няколко години. Мога да дам гаранция, че както тези проекти се осъществиха, така и този ще бъде извършен докрай. Разбирам хората. Всеки си има стил и начин на говорене и поведение. Жителите на общината обаче да не забравят, че в момента текат предизборните кампании на партиите“ – обясни  досегашният кмет на Община Ботевград Иван Гавалюгов, помолен да коментира носещите се слухове.


Днес бе положена и първа копка за подмяна на водопровода в Литаково по същия проект, както споменахме по-горе в текста. Събитието бе ознаменувано със скромна церемония. Улицата, от която започва подмяната, е "Георги Раковски". 


„Водопроводната мрежа на Литаково е около 24 километра. През последните години бяха подменени около 5 км. По този проект се предвижда да бъдат положени още 19 километра нови тръби. След този ремонт село Литаково ще има 100% нова водопроводна мрежа.” – каза кметът Даниел Дилов при полагането на първата копка.