На 16.10.2019 г. се навършват 100 години от рождението на Пейо Кринчев – Здравко, партизанин от отряд „Чавдар“, загинал на 18.12.1943 г. при засада в махала „Космата“ край село Видраре.
В негова памет днес, 12.10.2019 г., от 11:00 часа беше отслужена панихида и помен на мястото на родния му дом в Етрополе на ул. „Пейо Кринчев“ № 2.
Присъстваха членове на фамилията Кринчеви, роднини, близки, съседи и приятели на семейството.
Панихидата отслужи отец Борис.
Присъстващите положиха цветя пред паметната плоча в дома на героя.
След помена бяха положени цветя и пред паметника – костница в м. „Звездата” над Етрополе, където са положени костите и на Пейо Кринчев.
 
Зловещ се оказва последният месец декември от далечната вече 1943 година.
След битката в Лопянската гора на 16 декември 1943 г. започват арести сред населението в района. Арестувани са ятаците и помагачите на партизаните в Етрополе, Лопян, Джурово, Осиковица и Видраре. След жестоките изтезания на 17 и 18 декември е разкрит Районният комитет на Българската работническа партия в Етрополе и цялата яташка мрежа.
Полицията узнава за укриващи се в района партизани.
На 18 декември полиция и разузнавачи ограждат къщата на Стойо и Виша Маринови в м.Космата в с.Видраре и в завързалата се престрелка загиват 3 партизани: Йосиф Бембасат, Пейо Кринчев и Александър Петков. В тази битка загиват и стопаните на къщата Стойо и Виша Маринови.
След битката телата на убитите са изложени в с.Лопян и в Етрополе за разпознаване от близките и за назидание на населението.



Текст и снимки: Христо Христов