В навечерието на Петковден в село Врачеш се провежда трети Фестивал на бъчвата, организиран от Община Ботевград, Кметство Врачеш и Народно читалище „Събуждане 1895“ – с. Врачеш. Начало на празничната програма поставиха Младежки духов оркестър и мажоретен състав при Народно читалище „Христо Ботев“ – Ботевград. След тях на сцената прозвучаха изпълненията на Духов оркестър „Ботевград“. 


От името на Кметството поздрав към  жителите и гостите на селото отправи Пламена Гешовска.“Гордеем се, че превръщаме в традиция този празник на един от най-старите занаяти в село Врачеш. Днес този занаят се е превърнал в поминък за голяма част от жителите на селото. Пожелаваме на майсторите да предават опита на младите поколения и да прославят селото с майсторлъка си в България и в чужбина“, каза тя и пожела на всички добро настроение в днешния ден и със същото настроение да посрещнат Петковден на 14 октомври. 


Изпълняващият длъжността кмет на Община Ботевград Борис Борисов също отправи приветствие към дошлите на празника. „От три години, в неделния ден на събора, ние празнуваме един по-специален празник, който не може да се състои на никое друго място в България, освен в село Врачеш. И това е Фестивалът на бъчвата. Лично съм виждал как от златните ръце на врачешките майстори-бъчвари се вдъхва нов живот на дървените дъги и от тях те произвеждат прекрасни бурета и бъчви, в които белите и червени вина, ракии, уискита и всякакви други напитки придобиват един чудесен аромат, каза Борис Борисов. – Така като гледам, това място е малко тясно да събере всички участници в събора. И във връзка с това предполагам, че днес за последен път го организираме тук. А от следващата година, живот и здраве, ще преместим Фестивала на бъчвата малко по-надолу – на централния площад на село Врачеш, който до края на месеца ще бъде завършен“, допълни той.


Изпълняващият длъжността кмет на Ботевград благодари на Кметство Врачеш, на НЧ „Събуждане“, на самодейните състави от различни населени места за това, че със своите изяви днес ще осигурят добро настроение на присъстващите. Борисов пожела на всички здраве и хубави емоции, а на бъчварите – здрави ръце и як гръб, за да могат още дълги години да запазят тази традиция и да я предават на своите поколения. 


По традиция водосвет за благополучие на селото и за здраве на неговите жители отслужи отец Димитър.


За гостите на събора е подготвена богата фолклорна програма с участието на самодейни колективи от НЧ „Събуждане 1895“ – с. Врачеш, НЧ „Светлина 1900“ – с. Литаково, НЧ „Правда 1905“ – с. Новачене, НЧ „Просвета 1937“ – с. Марикостиново, НЧ „Заря 1895“ – гр. Правец, НЧ „Отец Паисий 1897“ – с. Калугерово, НЧ „Георги Сава Раковски 1934“ – с. Григорево, НЧ „Св. Иван Рилски 1922“ – с. Мрамор, Танцов фолклорен клуб „Радост“ – гр. Ботевград, НЧ „Иван Вазов 1928“ – с. Нови хан, НЧ „Иван Вазов 1919“ – с. Столник, НЧ „Отец Паисий 1919“ – с. Чеканчево, НЧ „Факел 1926“ – с. Зверино. 


За доброто настроение ще допринесат още Литаковска духова музика, Общински духов оркестър – Ботевград, Младежки духов оркестър и Мажоретни състави при НЧ „Христо Ботев 1884“. 


В следобедните часове програмата ще обогатят талантливата поп, джаз и латино изпълнителка Станислава Димитрова – Съни и певецът Йордан Марков. 


Както традицията повелява, местните майстори-бъчвари ще демонстрират процеса по изработка на бъчва, а всички посетители ще имат възможността да участват в интересна викторина с награди.


Ежегодно фестивалът се провежда на Петковден или в дните около него, когато Врачеш отбелязва и своя събор. Превръщащият се в традиция Бъчфест, допринася за популяризирането на древния занаят и за изграждането на уникален и разпознаваем облик на ботевградското село. 


Още по време на турското робството в селото се развивало кацарството. Тук се изработвали най-хубавите каци и качета за зеле и сирене, както и буталки за добиване на масло от мляко. През 30-те години на ХХ век врачежани започват да изработват каци, качета и бурета с помощта на машини. Първите, които строят бъчварска работилница, са братята Петко, Петър и Георги Денкински. Те биват последвани от Коцо Петровски, Марин Цановски и други. През 1959 в селото е създаден бъчварски цех. Първоначално само с няколко работници цехът бързо се развива и в него препитание намират повече от 250 бъчвари. В цеха е направено и небезизвестното буре от българския филм „Изпит“. След като никой майстор в България не се справя с тежката задача да направи въпросното буре, във Врачеш го изработват без проблем.  


В цеха са правени букови бурета за хранителни продукти. А в годините на Желязната завеса там се произвеждат бурета за Шести американски флот, базиран в Средиземно море.


След 1989 година бъчварският цех е затворен и производството се прехвърля в домовете на бъчварските фамилии, които днес са около 50.