Иван Петков е роден в с. Новачене. Отрасъл е в родното си село и до днес живее там. Семеен е и се радва на три деца. Има техническо образование. Работил е в кметството на Новачене, а към днешна дата работи в ЕПИК 1.


Г-н Петков, какво ви подтикна да се кандидатирате за кмет на с. Новачене?


Работил съм в кметството и познавам добре естеството на работата, но основният ми мотив е желанието да бъда полезен. Като всеки нормален човек, и аз искам по-добро бъдеще за децата ни, по-уредена среда, в която да растат, и повече възможности да се развиват успешно. Заслужаваме да се радваме на спокойствие и сигурност, да имаме все повече ремонтирани и светли улици, както и чиста вода. Сигурен съм, че всички искаме да живеем по-добре. Аз не правя изключение и вярвам, че мога да бъда полезен на съгражданите ми и че имам какво да дам на нашето село.


Искам да благодаря на Иван Гавалюгов за това, че в мое лице е видял достоен продължител на визията си за развитието на селото. Доверието му означава много за мен, надявам се хората да ми дадат възможност да го оправдая.


Познавате хората в Новачене. Какви са те през Вашите очи и какъв трябва да бъде техният кмет?


Съгражданите ми са нормални, добри хора, като мен и Вас. Живеят тихо и скромно, с надежда за още по-хубави дни - за тях самите, за децата и родителите им. За мен те са еднакви, никога не съм ги делил по етнос и религия и знам, че мога да работя еднакво добре с всички жители на селото. През последните 4 години в Новачене се усеща положителна промяна във възгледите на хората. Всички искаме почтеност, нагледали сме се на какво ли не. Затова, убеден съм, точният кмет трябва да бъде преди всичко честен. Няма нужда от празни думи и обещания. Кажи 5 неща, но ги свърши като по учебник. Трябва да е и работлив, да търси хората, да се интересува от проблемите им, да е насреща за всичко, с което може да помогне. Ако бъда избран, ще работя здраво, за да отговоря на очакванията им.


Какво поставяте на фокус в програмата Ви за развитие на селото?


На първо място, ще вложа усилията си в проектите, свързани с децата - въвеждане на мерки за енергийна ефективност в ОУ “Васил Левски“, ремонт на физкултурния салон на училището, който беше построен през 2006 год., но няма акт 16 и е опасен за децата. Държа да изградим детска площадка в парка в центъра на селото, също и мини футболно игрище в близост до училището, за да могат по-малките и младежите, а защо не и по-възрастните, да спортуват активно. Трябва да възстановим и баскетболното игрище в двора на училището, за да възродим спортните традиции в селото.


Ще продължим асфалтирането на улиците и ще подменим водопровода от резервоара до селото. Приоритет ще бъде почистването на нерегламентираните сметища и обозначаване на мястото за изхвърляне на строителни отпадъци. Всички искаме да живеем на чисто и ще положа нужните усилия, за да се радваме на облагородена среда. Не на последно място, ще укрепим нуждаещите се участъци от коритата на реките Рударка и Новаченка и ще ремонтираме моста на пътя за Гурково, както и по-малките пешеходни мостове по двете реки.


Каквото зависи от мен, ще бъде направено, за да се удовлетвори подписката на домакинствата за газификиция в селото. Ангажирам се и с монтажа на енергоспестяващи лампи по главния път, както и с възстановяването на обществените чешми. И най-важното: ще се стремя не просто да градим, но и да пазим и поддържаме изграденото, за да остане то и за тези след нас.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!