Тази нощ сънят ще е с един час по-малко, тъй като в 3 часа стрелките на часовника трябва да се преместят с час напред, защото се преминава към лятното часово време.


Въпреки, че все повече се поставя под съмнение реалният ефект от този ход, над 100 държави в света местят стрелките на часовниците си два пъти в годината - през пролетта и есента, като сменят зимно с лятно часово време.
Преговорите за прекратяване на сезонната смяна на часовото време са в застой в Съвета на ЕС, бе обявено през октомври. При това положение комисията не може да посочи срок за приемането на решение. Предвижда се, ако държавите от ЕС постигнат напредък в преговорите, да прехвърлят въпроса към Европейския парламент, който по принцип е съгласен с първоначалното предложение на Брюксел смяната на часовника да спре.
Идеята да се използва дневните светлина по-ефективно се лансира няколко пъти, като първия неин привърженик е американският посланик в Париж през 80-те години на XVIII век Бенджамин Франклин.
За пръв път това става факт в Германия през 1915 година, когато Първата световна война е в разгара си. Мотивът е, че така ще е пестят въглища, а промишлеността ще е по-ефективна. След края на бойните действия спира и прилагането на лятното часово време.


Масово то се въвежда с петролната криза през 70-те години на миналия век. В България смяната на часа се въвежда от 1 април 1979 г.