Утре - 29 октомври, баскетболистите на Балкан ше изиграят първото от трите си поредни гостувания в турнира за Купата на ФИБА Европа. Това е мачът с румънския Клуж-Напока, който е с начален час 19.00.


Отборът замина за Румъния с автобус късно снощи. Преди отпътуването и играчи, и треньори се събраха на централния градски площад, за да приветстват преизбирането на Иван Гавалюгов за втория му кметски мандат още от първия тур на местните избори. Отборът пристигна в Клуж след 14-часово пътуване и тази вечер ще направи тренировка в зала Хореа Демиан.


И двата отбора започнаха с победа участието си в група G. Балкан се наложи като гост над предварително считания за фаворит тим на Енисей Красноярск с 82-80, а Клуж Напока надигра като гост шведския Сьодертале Кингс с 86-80.


Двата тима спечелиха последните си срещи и от местните първенства. Балкан победи у дома Рилски спортист с 85-83, а Клуж Напока срази шампиона на Румъния Орадя с 89-82.


Консултант на Клуж Напока е известният сръбски специалист Душко Вуйошевич. Спортен директор на клуба е друг сърбин - Бранко Чуич, а старши треньор на тима е румънецът Михай Силвашан.


Чужденците в състава му са петима. Това са двамата американци Патрик Ричард /196 см, 29 г./, дошъл от италианския Реджо Емилия, и гардът Керън Джонсън /183, 28/, преминал от израелския Беер Шева, литовецът Донатас Таролис /205, 25/, играл досега в Лиеткабелис, латвиецът Артис Ате /192, 30/, досега играч на ВЕФ Рига, двама високи хървати - Дарко Планинич /211, 28/, идващ от полския Стелмет, и  Карло Жганец /206, 24/, пристигнал от Цедевита. В отбора е и ураинецът с румънски паспорт  Андрей Калниченко /201, 33, дошъл от един от бившите отбори на наставника на Балкан Черкаски Мавпи от Украйна/ и силният румънец Давид Вида /194, 20/ от юношеския тим.


Най-резултатни за успеха над шампиона Орадя са Патрик Ричард с 20 точки и 5 асистенции, Керън Джонсън със 17 точки и 6 асистенции, Карло Жганец с 15 точки и 8 овладени топки, Донатас Таролис с 11 точки и 6 борби и Дарко Планинич с 10 точки и 9 борби.