На 21 ноември от 17 часа в НДК ще се състои Празник на доброто. Това е финалното събитие, на което ще бъдат наградени отличените в инициативата на Държавната агенция за закрила на детето „Посланик на доброто“, която е посветена на 30-та годишнина от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.


От получените 200 истории от всички краища на България, организаторите са избрали най-вълнуващите 10, за които ще бъде заснет филм от БНТ и които ще получат статуетки на официалната церемония в НДК.


Жителите на община Ботевград са сред десетте „Посланици на доброто“, с чиято помощ и общи усилия бяха събрани 13 500 евро за лечението на едногодишния Мартин Йорданов, който страда от хидроцефалия, ДЦП и епилепсия.


Със съгласието на родителите на малкия Мартин община Ботевград с гордост се ангажира да участва в конкурса „Посланик на доброто“, като подготви и изпрати историята за стореното от ботевградчани добро дело.


Ето и разказа, отличен като един от 10-те най-вълнуващи: 


Казват, че ръка, която дава, никога не обеднява. В ежедневните житейски битки, които всеки един от нас води, е необходима именно една такава ръка – даваща, подкрепяща, вдъхваща надежда. За да повярваме. За да се справим. За да победим. 


А какво ли би се случило, ако хиляди такива ръце се обединят в името на една благородна кауза, породена от трудната съдба на невинно човешко същество?


Отговорът ще откриете в историята на Мартин Йорданов от гр. Ботевград. 


Житейският път на малкия Марти започва на 13-ти август 2018 г. Още при раждането му лекарите установяват, че Марти има разширени вентрикули. В продължение на няколко месеца състоянието на Марти е проследявано с трансфонтанелна ехография, като на четвъртия месец е установено, че вентрикулите са се увеличили драстично. След направен скенер лекарите установяват, че бебето има вътрешна и външна Хидроцефалия. Налага се извършването на  операция, чрез която е поставена клапа на гръбначния стълб на Марти. 


Родителите на бебето – Нора и Йордан Йорданови, се надяват, че след тази интервенция детето им ще се възстанови напълно и ще има възможност да изживее пълноценно детството си. За съжаление, в следствие на първоначалните увреждания, лекарите поставят още две диагнози – Детска церебрална парализа и епилепсия. 


Родителите на Марти решават да потърсят и второ мнение  и отпътуват за Турция, където - след редица изследвания, получават потвърждение на двете диагнози. 


Тогава Марти е едва на 11 месеца, няма добър контрол на главата, не може да седи и няма опора на долните крайници. Специалистите от турската болница „Рибем“ уверяват, че детето има шанс за пълноценен живот, но за тази цел възможно най-скоро трябва да започне извършването на рехабилитационни процедури. Лекарите насрочват дата за първата процедура – 19.08.2019 г. Сумата, необходима за лечението, е 13 500 евро и за съжаление е непосилна за младите родители. 


В този момент единствената им надежда е в добрите сърца на хората и те започват кампания за набиране на необходимите средства за лечение. 


В рамките на следващите седмици жители на община Ботевград организират благотворителен турнир по мини футбол, в който вземат участие 16 отбора. Събраните средства от входни такси за участие и оставените кутии за дарения са в размер на 3 441лв. Помощта за каузата по време на турнира се изразява в най-различни форми. Собствениците на игрището го предоставят на отборите безвъзмездно. Двамата съдии на футболните срещи също ръководят мачовете на добра воля. Местна фирма дарява сумата от 500 лева, а медалите и купите за победителите са дарени от собствениците на сладкарница „Козаро“.


До насрочената дата за рехабилитация остават 20 дни, но все още са необходими 6000 лева до събирането на цялата сума. 


В този момент вълната от съпричастност става още по-голяма и десетки съграждани на малкия Марти влагат цялата си енергия в провеждането на най-различни инициативи, които да допринесат за събирането на останалата част от средствата. 


Цвета Иванова и Ани Минковска отварят вратите на козметичния си салон и извършват различни процедури с благотворителна цел в името на Марти. 


Мирела Димитрова помага с изработването и поставянето на кутиите за средства в различни търговски обекти. 


Наталия Петкова и Никол Ралчовска ръчно изработват сувенири, средствата от които също даряват. 


Нели Павлова, собственик на студио „Баланс“ – Ботевград, провежда благотворително йога събитие. 


Така, с общи усилия, на 14-ти август – само ден след като Марти навършва 1 годинка, родителите му съобщават добрата новина - сумата от 13 500 евро е събрана! 


Дни преди семейството да отпътува за Турция, над 50 души се събират, за да отпразнуват първия рожден ден на Марти. Украсата за тържеството дарява Албена Иванова от гр. Етрополе, съдържателят на ресторант „Роял“ – Петър Петров, предоставя заведението за ползване, торта и различни сладкиши дарява Константин Лазаров – собственик на местна сладкарница, аниматорът Мирослав Тончев от гр. Ботевград забавлява малчуганите безплатно. Репортерите от местния сайт www.botevgrad.news се погрижиха за професионалното заснемане на  празника. 


„Мечтата ми е  - като се върне от Турция, на летището синът ми да е хванал майка си за ръчичка и да ходи“. Така бащата Йордан Йорданов отговаря на въпроса каква е мечтата му днес. Той искрено се надява Марти да стане един добър човек и да помага така, както на него помагат толкова различни, непознати, но добри хора.


В благодарственото писмо, адресирано до своите съграждани, Нора и Йордан изразяват признателността си към всички, оказали морална и финансова подкрепа и отворили сърцата си за спасяването на един детски живот! 


Историята на Марти е доказателство, че доброто съществува, обединява и с неговата сила можем да променим дори най-тежките житейски съдби!