На 27 ноември т.г. от 17:30 часа в Историческия музей - Ботевград Десислава Иванова – Дес ще представи книгата  Ботевград…началото. Родова хроника.
Книгата е колективно дело, като Деси е съставител, Издателство „Българи”, редактор е Николай Тодоров.


Ето какво казва за книгата заслужилият краевед д-р Симеонка Влайкова.
Да съберем в сборник сведения и спомени за старите основатели на нашия град, е отколешна мечта на членовете на местното кореняшко сдружение „Орханиец“.
От 1866 до 1934 г. градът ни носи името Орхание. Основателят му е турският валия Мидхат паша. Пътувайки по така нареченият „Царски път“ от Русчук (Русе) за София, валията е впечатлен от китното крайпътно село Самунджиево и съдейства то да стане град с името Орхание. Годината е 1866.
В новия град започва заселването на родове от съседното планинско село Зелин, опожарено от кърджалиите. То се състояло от родови махали, пръснати по планинския. Преселници в града идват и от съседните села и той е разраства. Развива се като крайпътен, земеделски занаятчийски център.
През 1934 г. е преименуван на Ботевград с името на великия български поет и революционер. Прекръстени са селата и градовете в България, които носят турски имена.
Наследниците на първия град, просъществувал 68 години като Орхание, запазили родовите си корени и фамилни имена и желанието им да бъде съставен този сборник е похвално.
Това ще бъде съществен принос в краезнанието за Ботевград.


На повече от 160 страници, с богат снимков материал, а някои и с родословно дърво, са представени следните родове:
Симеоновски род,  Мицовски род,  Божилов род,  Пеюв род, Мицински род,  Вековски род,  Влайков род, Савов род,  Мишовски и Славчовски род,  Романски род, Лалински род,  Дивановски род,  Кьосовски род,  Родът на дядо Ибиш,  Клюнков и Йошовски род,  Коларски род,  Цолов род,  Чавдарете или Чавдаровия род,  Митровски род,  Гечовски род, Род Стамболиеви,  Род Чолакови,  Род Вълканови,  Родът на Вуто Капитански,  Род Дилови,  Фампарски род, Родът Стамболиеви. 


Текст и снимки: Христо Христов