Nokia официално представи 5800 XpressMusic - своя първи мобилен телефон, явяващ се пряк отговор на Apple iPhone.

Основният елемент, който позволява да се говори за  това, е големият сензорен екран, заемащ почти цялата лицева страна на устройството.

В нощта, когато в някои страни по света започна официалната продажба на iPhone,  най-големият в света производител на мобилни телефони Nokia направи официална презентация на Nokia 5800 XpressMusic (известен по-рано като Nokia Tube).

По аналогия с «ябълковия» апарат Tube има голям широкоформатен 3,2-инчов сензорен дисплей, базиран на новата версия 5.0 на платформата S60.

Nokia 5800 XpressMusic е предназначен за масовия потребител и това ясно показва цената му - около 279 евро.

Устройството е снабденос 3.2" сензорен дисплей с резолюция 640 x 360 пиксела, 3.2МР камера с автофокус и оптика Carl Zeiss, двойна LED светкавица и екстри, които сме свикнали да срещаме в телефоните от N-серията на Nokia като GPS приемник, Wi-Fi възможности, сензор за ориентация, 3.5 мм аудиожак и microSD слот поддържащ карти с капацитет до 16GB.

Nokia 5800 XpressMusic ще се предлага в три цветови варианта -черен, червен и син- в три версии в зависимост от поддържаните мобилни честоти - HSDPA за Европа и Северна Америка и версия само с GSM/EDGE.

В комплекта на устройството ще влиза и 8GB microSD карта. В началото на следващата година се очаква и версия с услугата Comes With Music.

Очаква се на пазара до края на 2008 година