Пенсионерският клуб на Трудовец се оказа тесен за всички желаещи да поздравят Събка Тонева  за рождения й ден. Днес достолепната жителка на селото чества 100-годишен юбилей. Сред  многобройните гости бяха кметът на Трудовец Еленко Иванов, представител на Община Ботевград – Николета Иванова – началник отдел „Хуманитарни и социални дейности“, ръководството на читалището и други официални лица.  


В началото на тържеството бе показана компютърна презентация с  десетки снимки, запечатали моменти от живота на столетницата. Баба Събка е била изключително красива като млада, суетна и духовита жена. Тя произхожда от заможно семейство, баща й е бил кръчмар в Трудовец. След като завършва училището в родното си село, Събка Тонева получава благословията на родителите си да продължи своето образование. Тя завършва и училище по готварство. Работила е на различни места. Остава млада вдовица. Винаги е била емоционален стожер в семейството, казват за нея близките й. Баба Събка се радва на една дъщеря, двама внуци и двама правнуци.


Тя е живата история на Трудовец. И до днес с голяма охота разказва за хора, случки и събития, свързани със селото. А трудовчани я слушат с интерес и се надяват, че все ще се намери някой местен майстор на перото, който да опише спомените й за поколенията.


Докато баба Събка приема поздравления, питаме внука й какво обича да яде тя. Отговорът бе, че без люто и бял лук не сяда на трапезата. 


Юбилярката благодари на всички, които я уважиха днес.  „Преодолявала съм трудностите и болестите с упоритост, правете го и Вие! Бъдете добри хора, за да сте обичани!“, пожела тя на гостите си. 


Специално за рожденичката бе подготвена празнична програма. Събка Тонева получи много цветя, подаръци и поздравителни адреси. 


Кметът Еленко Иванов поздрави възрастната жена от името на кметството, читалището, училището и детската градина в селото и й подари градински комплект – маса и столове. Той й поднесе и поздравителен адрес, изпратен от областния управител на Софийска област Илиян Тодоров.


Николета Иванова връчи на баба Събка поздравителен адрес от името на кмета на Ботевград Иван Гавалюгов. Поздравлението също бе придружено с подарък –  торта и луксозен спален комплект с пухена завивка.