Мощният ускорител на частици, който трябваше да пресъздаде условията, при които е съществувала Вселената малко след възникването си, няма да започне да работи отново преди пролетта на 2009 година, съобщи Ройтерс, цитирайки Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН).

Отлагането бе причинено от техническа неизправност.

В тунела, който приютява огромната машина, е имало изпускане на хелий, което е наложило затварянето на ускорителя в събота, само 10 дни след като той бе пуснат за първи път.

По думите на директора на ЦЕРН Роберт Аймар случващото се е психологически удар след успешния старт.

Най-вероятната причина за инцидента в дългия 27 километра тунел е неизправна електрическа връзка между два от огромните магнити в ускорителя.

За да разберат обаче точно какво е станало, учените трябва да върнат температурата в този участък от тунела от минус 271,3 по Целзий до... стайна такава, а след това да отворят магнитите.

Когато всичко по разследването на инцидента приключи, ЦЕРН ще възобнови пускането на снопове протони в тунела, както успешно направи на 10 септември с един лъч.

Следващата стъпка е да сблъска два такива снопа със скорост, близка до тази на светлината.

Очакваше се по план това да стане на 10 октомври, но след инцидента с хелия явно няма да се случи преди пролетта на 2009 година.