Със скромно, но съдържателно тържество бе чествана 140-ата годишнина от рождението на Стамен Панчев. Пред паметника на поета се състоя  традиционна церемония по поднасяне на цветя. Тържественото честване се пренесе в Исторически музей – Ботевград, където бе подредена изложба с копия на фотографии от живота на видния наш съгражданин. Те са предоставени от неговата внучка – Райна Панчева.


На фона на снимките звучаха изпълнения на Смесен градски хор “Стамен Панчев“. Публиката изслуша на крака песента по стихотворението-завет “Сине мой“. 


Ученици от ТПГ “Стамен Панчев“ четоха стихове на поета, а актьори от Младежки театър “Карнавал“, с ръководител Мирослав Йорданов,  представиха стихотворения, вдъхновени от живота, делото и личността на Стамен Панчев. Техни автори са местни литературни творци и участници в Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“.


Преди поетичната част, Рени Лазарова – директор на Историческия музей, разказа накратко за това как Ботевград пази паметта на Стамен Панчев и популяризира неговия талант: 


В средата на 1939 г. библиотека „Родна земя“ издава „Пантеон на българския дух“. Книгата е отпечатана само в 1000 броя, като редактирането и администрирането й се извършват от Николай Н. Котов – журналист, и Георги Н. Лалов, а художественото ръководство и рисунките са поверени на Иван Манев. В Послеслова редколегията започва с фразата: „Народ, който не тачи своите големи люде, не заслужава място под Слънцето.“


В областта на литературата, изкуството и културата са представени няколко десетки имена. Макар и кратък, публикуваният текст илюстрира името на Стамен Панчев и приноса му в оформянето на духа на 30-те години на миналия век.


По инициатива на дружеството на запасните подофицери “Сурсувул” през 1939 година се открива паметник, който гордо отмерва нашите стъпки ден след ден. Бюст-паметници на героя ни посрещат още в двора на Техническата професионална гимназия и в сградата на Общинска администрация - Ботевград.


Създаването на светски хор в Орхание през 1912 г. е едно от многобройните културни начинания на учителя и поета Стамен Панчев. Хорът има свое предначало в традицията и на църковното пеене. 


От 2003 г. диригент на хора е Татяна Цонкова и корепетитор Силвия Младенска.


На 15. 09. 1958 год. със заповед 1-3996 на Министерството на народното просвещение от 28.07.1958г. и с разпореждане на МС 1146 в Ботевград е открито Промишлено училище по автокаросерийство. До 1996 г. патронът на училището е Вълко Радински, а на 31 май  е избран нов патрон – поетът-патриот Стамен Панчев.


Литературен кабинет "Стамен Панчев" Ботевград е създаден през 1963г.  Днес негови наследници са Литературен клуб “Стамен Панчев” и Сдружението на литературните творци ”Стамен Панчев” - Ботевград.


На 23 март 2013 година, когато се навършват  100 години от смъртта на духовния баща на Ботевград - Стамен Панчев,  се ражда идеята за национален литературен конкурс на негово име. Тя е прегърната от местното дружество “Орханиец”, Сдружението на литературните творци “Стамен Панчев“ и Община Ботевград. Конкурсът преминава под патронажа на Райна Панчева - внучка на поета, и нейния син Стамен Банковски. Литературната надпревара придобива все по-голяма популярност. Вече шест години тя събира млади творци от цялата страна.  


Каквото и колкото да се напише или каже за Стамен Панчев, ще бъде малко. Но ще бъде осъзнато, ще бъде свидно! През 2017 – 2018г., чрез инициативата “Ботевград – първият уикиград“ в България, статиите, които бяха написани, и дигитализацията, която екипът на музея направи на поемата “Размирни години“, все повече хора по целия свят могат да се докоснат до светинята ни Стамен Панчев.