Днес, 16 декември 2019 год., се навършват 140 години от рождението на ботевградския поет Стамен Панчев, загинал в Балканската война през 1913 год. Краткият му живот е поредица от достойни, почтени и родолюбиви дела, които го извисяват като личност и го поставят редом до националните ни герои. 


Изключително скромен, трудолюбив, жаден за знания, обществено ангажиран човек, който не остава бездеен и безразличен към въпросите, проблемите и битките на своето време, талантлив поет, музикант, съвършен учител, грижовен син, всеотдаен баща, любящ съпруг, добър приятел. Такъв е бил нашият виден съгражданин. И затова, макар и след  толкова години, ботевградчани го определят за свой духовен баща. И ревниво пазят спомена за него. Днес неговото име носят училище, две организации на литературни творци, градският хор в Ботевград. На името на Стамен Панчев се провежда ежегоден национален литературен конкурс.  


„Спомените за неговата личност и творчески живот не бива да бъдат затваряни само в паметта на една местна общност, защото духът на хора като него трябва да принадлежи на пространството на общочовешкото“, както е написано в книгата, събрала най-добрите ученически творби от първите пет издания на конкурса. Публикуваме една от тях, посветена на Стамен Панчев: 


 


В своя дом


Във своя дом завръщат се поетите -


домът им е във нашите сърца,


и някак живи дишат във куплетите,


и някак нежна идва любовта.


 


Любов към майчиците - цели в черно,


оплакващи съпрузи, синове,


надяващи се в тъмното, навярно,


да стане чудо! Не крещи, сърце!!!


 


Любов към дом, към майка и Родина,


любов към избуялите жита,


че с тежък данък, скръб и със кръвнина


се плаща всяка чиста свобода!


 


Любов към детски смях и волна песен,


за да узнаеш, даже и в смъртта -


след тебе крачи твоят род, разнесъл


идеите ти светли по света.


 


Любов! Любов към родното ни слово,


с което Ти сърца възпламени,


с душа - завинаги, сама готова


Родината във бой да защити.


 


На тая свята обич са те учили,


учителю на будни светове,


и тя живее в песните, не слушали


фалшиви и притворни гласове.


 


А тая песен жива е в забрадките


на майките, погребали момци,


на детски поглед, плуващ в незабравките


и молещ: ” Тате, само се върни!!!“


 


Във своя дом завръщат се поетите!


Дано за тях да има вечен дом


в душите на децата, а куплетите


да бликат с чиста обич и Поклон!!!


 


Величка Зердашка – Пловдив 


 


По повод годишнината от рождението на Стамен Панчев, Община Ботевград организира тържествено честване, в което са поканени да се включат всички организации и институции, носещи името на поета.


В зала „Орханиец“ на Исторически музей – Ботевград ще бъде подредена изложба с фотографии, разкриващи любопитни факти от живота и творческото дело на поета. Голяма част от фотосите са от личния архив на Райна Панчева, внучка на Стамен Панчев.


От 17:15 часа днес ще се състои церемония с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Стамен Панчев на пл. „Саранск“. 


В 17:30 ч. програмата продължава в зала „Орханиец“ на Историческия музей с литературна вечер, в която ще вземат участие: ученици от Техническа професионална гимназия „Стамен Панчев“, членове на Дружество на литературните творци „Стамен Панчев“ и Литературен клуб „Стамен Панчев“, както и изпълнителите от Градски хор „Стамен Панчев“ с диригент Татяна Цонкова.