За 15-та поредна година Езиков център „Марконис“ организира маскен бал за своите възпитаници. Юбилейното издание на това традиционно събитие се превърна в една специална вечер за присъстващите. Тя бе изпълнена с красиви емоции, празнично настроение, греещи усмивки, игри, танци, надпревари, награди и много подаръци.  


Още преди уречения час фоайето на хотел „Ботевград“ се изпълни с деца, преобразени като любимите си приказни и филмови герои. По-малките, разбира се, бяха придружавани от своите родители. Точно в 19.30 часа всички излязоха навън, за да посрещнат управителя на Езиковия център – д-р Николай Николов, който се появи в костюм на Дядо Коледа, заобиколен от джуджета и самата Коледа. След традиционното хоро пред входа на хотела, всички се отправиха към ресторанта, където бе организирана празничната вечер. 


Юбилейният маскен бал на „Марконис“ започна с кратка музикална програма, в която взеха участие Мажоретният състав с ръководител Иванка Христова, Младежки духов оркестър с диригент Константин Гайдарски и Общински духов оркестър „Ботевград“ с диригент Иванка Савова. Дядо Коледа им благодари и постави начало на забавлението. На дансинга се редуваха танци и развлекателни състезания. В едно от тях най-малките ученици на Езиковия център демонстрираха знанията си по английски език. За победителите бяха осигурени различни награди.


И както подобава за юбилейното издание на маскения бал, имаше голяма и красива торта. По парче от нея получиха всички.  


През цялото време неуморимият Дядо Коледа поддържаше висок градуса на настроението. Той благодари на целия екип на Езиков център „Марконис“ за усърдната и отговорна работа, „защото без него маскените балове нямаше как да се случват“. 


През април 2012 год. Езиков център „Марконис“ стана първото българско училище, получило номинация от Британския съвет в Обединеното кралство за наградите ELTons 2012 – Оскари, за иновации в обучението по английски език. За да бъде номинирано в категория „Местни иновации“, училището успя да се пребори с огромен брой конкуренти от цял свят, като заслужено спечели високите оценки на международните съдии с проекта си  „Маскените балове на Марконис – магията на комуникацията“, който от 15 години насам се реализира ежегодно в навечерието на Коледа. Така Езиковият център се нареди до най-големите имена в света в областта на обучението по английски език – Cambridge University Press, Oxford  University Press, Pearson, Macmillan. 


Идеята на управителя на Езиков център „Марконис“ – д-р Николай Николов, е да превърне маскения бал в още по-грандиозно събитие. Затова то ще се провежда веднъж на две години. Той е споделил тази своя идея както с екипа, така и с възпитаниците си и е получил тяхната подкрепа.