Кметът Иван Гавалюгов е получил отговор от Росица Иванова – началник на Регионално управление на образованието - София регион, на писмото, което изпрати до нея през миналата седмица, с  копие и до минстър Красимир Вълчев. С официалната кореспонденция кметът уведоми ресорните институции за разпространеното чрез електронните медии съобщение от Григор Здравков, с приложен аудио запис, в което се твърди за извършени престъпления по чл. 209 от НПК от Петя Кочкова - директор на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ - Ботевград.


„Вчера получих отговор от Росица Иванова. Писмото е доста кратко. В него тя ме информира, че РУО няма компетентност да разследва автентичността на аудио записи, както и че Община Ботевград също няма такава. Аз, като кмет, никога не съм имал претенции в тази насока. Просто нямам основание да се съмнявам, че записът не е автентичен.“, заяви Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.


„Между редовете на писмото на госпожа Иванова „прочетох“, че от РУО – София регион нямат никакво намерение да правят каквато и да е проверка в ОУ „Н. Й. Вапцаров“ по този случай. Може би за тях този казус е неудобен, тъй като става дума за политическа агитация в полза на управляващата партия. Росица Иванова е политическо назначение, каквото беше и нейното назначение преди години за областен управител на Софийска област. Разбира се, в това няма нищо лошо. Но явно тя се притеснява да реагира на ситуация, в която се агитира в подкрепа на партия, от която тя е назначена. Също така не намирам за нормално управленско решение да се отговори абсолютно формално на питане на кмет на община, и то по повод на такъв притеснителен казус. Искам още веднъж дебело да подчертая, че за мен няма никакво значение в интерес на коя политическа партия се е провела агитацията. Тук е смущаващо това, че се провежда едно категорично забранено от закона мероприятие в учебно заведение. Затова отправих тази молба и запитване до МОН и РУО – София регион за проверка по случая.“ – допълни още Гавалюгов.


Както вече писахме, преди няколко дни кметът Иван Гавалюгов по официален път и чрез местните медии отправи писмена покана за среща с ръководството на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и учителския колектив. Тя трябва да се състои утре - 19 декември. „Надявам се, че ръководството на училището и учителите ще приемат моята покана за среща. Трябва да има диалог. Не само аз, но и обществеността в  Ботевград се вълнува и дискутира този скандал. Редно е всички засегнати по случая хора да защитят своето име, както и името на училището“, каза по повод предстоящата среща Иван Гавалюгов.