Кметът Иван Гавалюгов ще отправи писмена покана за среща с ръководството на ОУ „Н. Й. Вапцаров“ и с учителския колектив, за да си изясни от първо лице фактите и обстоятелствата около скандалния случай с проведената предизборна агитация в училището. Това съобщи той по време на днешния редовен брифинг с местните медии. 


„Няма никакво значение в интерес на коя политическа партия е проведена агитацията. Тук е смущаващо това, че се провежда едно категорично забранено от закона мероприятие в учебно заведение. Аз не съм работодател и пряк ръководител на директорите на общинските училища и не мога да санкционирам виновните. Затова съм отправил, след като тази информация беше разпространена в електронните медии, запитване и молба до Министерството на образованието и науката и до Регионалното управление на образованието – София регион за проверка по случая. Надявам се на бърза реакция от тяхна страна“, заяви Иван Гавалюгов.


„Хора, които провеждат предизборна агитация или политическа дейност в учебни заведения, там, където е абсолютно забранено, нямат място в системата на образованието, както го изискват законовите разпоредби и моралът. В записа ясно се чуват инструкции не само към учителите, но и да бъдат прозвънявани родители, да бъдат агитирани случайни минувачи, да се раздават агитационни материали, които най-вероятно са отпечатани в училището и със средства на училището. Скандален случай, който трябва да има своя ясен и категоричен отпор от обществото, и най-вече от институциите, които имат правомощията да реагират по закона в тази ситуация“, допълни кметът. 


Иван Гавалюгов припомни, че още през юли тази година е подал сигнал до министъра на образование  и е поискал среща с г-жа Росица Иванова – началник на РУО – София регион по темата, но тя не се отзовала.  „Още тогава сигнализирах за действия за политизиране на училищата и за провеждане на форми на политическа агитация от страна на учители и директори. Нямаше никаква реакция и отговор от страна на Министерството на образованието и науката. Този аудиозапис, който излезе наскоро, категорично доказва, че тази информация, която стигаше и до общината, и е обществена тайна, за съжаление, не представлява голословни твърдения, а са реални действия. Така че тук не би трябвало да има никаква друга реакция от страна на Министерството и РУО, освен проверка и отстраняване на лицата, които са извършили тази незаконна и абсолютно забранена дейност в училищата. А пък други, които може би са получили някаква полза и облага от тази агитация, трябва също да поемат своята морална отговорност и да излязат с позиция, тъй като има засегнати имена на общински съветници, посочи той. –Редно е този случай да не се покрива, да не се потулва и да не отминава като някаква поредна случка, която е нормална за „нашите географски ширини“. Той придоби публичност и трябва да има реакция, за да може обществото ни да се очиства от всякакви такива елементи и действия, които са абсолютно забранени от закона и са против морала, който се опитваме да изградим“, заяви в заключение градоначалникът.