Забелязали ли сте, че с наближаването на какъвто и да е празник, първи се активизират децата. Та украсяват домашната елха или поне дни преди празника постоянно напомнят за нея. Някак и настроението при тях е приповдигнато в дните преди съответния празник.
Този неща се потвърдиха и тази година преди Коледните и Новогодишни празници. В повечето домове елхите вече са окичени, Снощи беше коледния базар в СУ „Христо Ясенов”, а днес и в ДГ „Еделвайс”. Преди няколко дни светна елхата в центъра на Етрополе, а след това и тази в някои от Детските заведения.
Най-вероятно по идея на малчуганите, и с основната помощ на майките и бабите, децата са показали и снощи, пък и сега неимоверно красиво изработени и умни като предложения предмети: украси, предмети за бита, както казваме в такива случаи – богата гама от „вкусотии”: от торти, сладкиши, баници и какво ли нямаше по щандовете, при това в различни варианти и най-вече много красиви.
Към всичко това може да се добави и всякакви изненади и празнични идеи, които допълват празнично настроение през дните около Коледа.
Застанали сериозни пред своите произведения зад „щандовете”, малките продавачи със съвсем сериозно изражение, което може да надмине и това на по-възрастните, предлагат своите стоки.
На нас, репортерите, ни посочваха кое да снимаме. Всяко искаше неговите „стоки” да бъдат забелязани. Дори едно от децата отказа категорично да бъде снимано.
Целият втори етаж на градината беше отрупан. Не бяха малко и „купувачите”. Е, разбира се, родителите на малчуганите, но имаше и млади хора – момичета и момчета, които разглеждаха и купуваха по нещо. Още повече, че цените „бяха по джоба” на всеки клиент.
Вдъхновена от приповдигнатото празнично, предколедно настроение, директорката Таня Маринова не се сдържа и изказа своята благодарност към малчуганите и техните майки и баби: за фантазията, сръчността, старанието и уменията, които са вложили, благодарение на което е и това разнообразие от „стоки” и най-вече от красота.
Подарък от нас са многото снимки, с които сме отразили направеното от децата и настроението на самия базар.
Весели и щастливи празници!