Полемиката, предизвикана от избора на национални селекционери при подрастващите, накара BGbasket.com да даде думата на треньорите, които искат да изкажат своята гледна точка. За 6 дни, получихме едно-единствено мнение от такъв треньор. Това е наставникът в школата на Балкан Николай Пеев. Публикуваме го без редакторска намеса и се надяваме то да бъде последвано от още гледни точки. Можете да се свържете с нас редакционния ни мейл - office@bgbasket.com.


Мнение относно избора на националните треньори при подрастващи от Николай Пеев - треньор в БК „Балкан“


Преди няколко дни се проведе изборът на национални треньори на различни възрасти при подрастващи, на който аз бях кандидат за момчета, набор 2006 година. С изненада разбрах, че с изключение на възрастта, за която аз кандидатствах, за другите е имало само по един кандидат-селекционер, което автоматично ме направи единственият неодобрен кандидат. Това ме накара да се замисля и споделя в най-четения сайт за баскетбол какви ли са критериите за избор на национални треньори, предложени от треньорската комисия към БФБ.


Със сигурност те не са за постигнати успехи, тъй като в последните 3 години с водените от мен отбори на Балкан съм три пъти шампион на България, два пъти печеля Купата на БФБ и едно второ място, като освен това печелим всички мачове с 30, 40 точки разлика. В допълнение към това постигнахме отлични резултати в европейските турнири и мачове, в които участваме.


Едва ли критерий за избор на треньор е и опитът, тъй като вече съм в зряла баскетболна възраст, два пъти съм бил треньор на мъжки отбор, а и както казах, доста голям опит получих и с международните мачове, където с водените от мен отбори, играем средно по 25-30 мачове на година. Аз смятам за безценен опит тези срещи с истинското европейско ниво, към което се стремим.


Според мен критерий не е и това да водиш и познаваш набора, на който искаш да си селекционер, тъй като моите успехи и доминация в България, постигам точно с набор 2005/2006 и съм сигурен, че няма някой, който по-добре от мен да познава всички деца в България в тази възраст, докато моят колега, избран на този пост за набор 2006 - Юлиян Аладжов, който между другото уважавам много като треньор и ценя неговите качества и опит, от няколко години не се е занимавал с баскетбол. Смятам, че непознавайки децата, той ще започне на тъмно и ще му трябва доста време, за да влезе в нещата.


Не се сърдя за избора на колегите от треньорка комисия, тъй като повечето от тях не са гледали нито един  мой мач в България и Европа, за да изградят мнение за моята работа, но моят апел към г-н Чолаков като шеф на треньорската комисия, за да не оставя съмнение за фалш и шуробаджанащина в така наречената от всички треньорска гилдия (за мен баскетболът е призвание, а не професия), е да изградите ясни критерии, на които трябва да отговорят бъдещите кандидат-национални треньори, за да не стигнем до момента, в който да няма нито един кандидат за този пост.


В заключение ще кажа, че този мой личен неуспех ще ме амбицира още повече да влагам време, умение и енергия в моя любим клуб „Балкан“ и да създам максимален брой проектонационали, с което да помогна за издигане нивото на националния отбор в тази възраст.   


 


С уважение,


Николай Пеев,


Треньор в БК Балкан,


кандидат за национален селекционер на момчета, родени 2006 година