"Общината ще задлъжнее със 100 млн. лв. през месец март следващата година, ако се съгласим да поемем целият ангажимент към "Топлофикация - София", заяви столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов по време на учредяването на новата структура "Предприемачи - ГЕРБ".

Борисов предложи незабавна среща с премиера Сергей Станишев, както по въпроса за "Топлофикация", така и по всички наболели проблеми на управлението.

"На ден "Топлофикация - София" задлъжнява с по 1 млн. лв. и ако държавата не промени наредбата за събиране на таксите, това ще продължи", предупреди Борисов.

Той подчерта, че е готов да дебатира с премиера и по темата за завода за отпадъци, тъй като от МОСВ още не са пуснали Оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС).

Освен това кметът прогнозира, че през юли месец догодина, България ще изпадне в криза с боклука, защото в много градове работят незаконни депа за отпадъци.

Бойко Борисов съобщи още, че в сряда ще има извънредна сесия на Столичния общински съвет заради "Топлофикация".

Според градоначалника вариантите на общината за справяне с проблема са два - или да се отпуснат 57 млн. лв. от бюджета на столицата, предназначени за разширяването на метрото, или да се вземат средства от приватизационния фонд, от което ще пострада издръжката на училищата и детските градини.

Борисов отново обвини премиера Сергей Станишев, че за кампанията по честването на 100-годишнината от Независимостта е отделил 4 млн. лв. затова клипове с лика и гласа му Станишев се въртели по всички национални медии, като вид партиен клип за избори.