Най-ниските температури през март ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса. Това съобщава метеорологът Марияна Попова от НИМХ-БАН пред Българската телеграфна агенция. По думите й през тази година средната месечна температура през март се очаква да бъде около нормата, а сумата на валежите - над нормата.

През първото десетдневие времето ще бъде доста променливо и влажно, с температури близки и по-високи от обичайните. Условия за валежи ще има в началото на месеца и около 7 март, след което ще се понижат температурите. Променливо ще остане времето и през второто десетдневие. Температурите ще бъдат малко по-ниски от средните за периода. По-влажно ще бъде времето през първата половина от десетдневието, а през втората половина ще бъде относително по-сухо. Тенденцията за по-сухо и спокойно време ще продължи и през третото десетдневие. Ще има повече слънчеви дни и по-малко валежи. Характерно за началото на пролетта, температурите постепенно ще се повишават.

През март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и на слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините през март три-четири дни вали сняг. Март е месец, който е характерен с големи аномалии и резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса, сочи климатичната справка на НИМХ-БАН.

Средната месечна температура през март в Северна България и високите полета е между 3 и 6 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 5 и 8 градуса, а в планините - между минус 6 и 0 градуса. Средната месечна сума на валежите през този месец в равнините е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Според астрономическата справка на НИМХ-БАН в началото на март слънцето изгрява в 7 ч. и 02 мин. и залязва в 18 ч. и 17 мин. Продължителността на деня е 11 ч. и 15 мин. В края на месеца слънцето изгрява вече в 7 ч. и 10 мин., а залязва в 19 ч. и 52 мин. Продължителността на деня става 12 ч. и 42 мин. През март фазите на Луната са: на 7 март - последна четвърт, на 15 март - новолуние, на 23 март - първа четвърт, на 30 март - пълнолуние. Началото на астрономическата пролет настъпва на 20 март в 19 ч. и 32 мин