Това стана ясно на среща днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, на която присъстваха кметът на Ботевград Иван Гавалюгов, управителят на „ВиК“ ЕООД гр. София Никола Нитов, изпълнителният директор на „Напоителни системи“ ЕАД Снежина Динева, директорът на ВиК дирекцията в МРРБ Иванка Виденова, експерти от ведомството. 


Към момента полезният обем на водата в язовир „Бебреш“ е почти 1 500 000 куб. метра, като среднодневно от него се черпят около 14 хиляди куб. метра. Това означава, че водоподаването е осигурено за поне близо 4 месеца, стана ясно на среща.


Управителят Никола Нитов подчерта, че през последните месеци са предприети активни действия по ремонт на ВиК мрежата в Ботевград, в резултат на което загубите на вода са намалели с 6% за последния месец. 


Близо 1,3 млн. лв. е осигурило МРРБ през последните 3 години за ремонт на водопреносната мрежа на община Ботевград, стана ясно още по време на разговора. Предстои възлагане на Регионални прединвестиционни проучвания за област София, с които ще се определят ВиК обекти за европейско финансиране, тъй като община Ботевград стана член на Асоциацията по ВиК.


Продължава обследването за незаконни връзки по тръбопроводите, като при откриването на такива те ще бъдат прекъсвани. 


Присъстващите на срещата бяха категорични, че ще продължи наблюдението на нивото на язовир „Бебреш“, както и до сега, институциите са в непрекъснат диалог и призоваха хората да използват разумно питейната вода.