На 6 януари Православната църква чества Богоявление, Йордановден. Според православния календар празникът ознаменува кръщаването на Исус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В момента на ритуала небето „се отваря" и Светия дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение".
На този ден навсякъде, където има водоем, се извършва ритуалното хвърляне на кръста от местната църква, а мъжете се надпреварват да го извадят. След изваждането на кръста се служи тържествена литургия, наречена Велик водосвет. На нея се обновява светената вода в храмовете. От нея всеки носи вкъщи. Тя пази от болести и пречиства душата. Пази се през цялата година за тежки моменти в семейството, ако някой легне болен. От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
За поредна година, в община Етрополе, празникът бе почетен с хвърлянето на свещения кръст в местността „Изворите“. Ритуалът по хвърлянето на кръста бе извършен от отец Емил.
На церемонията присъстваха Кметът на Община Етрополе Димитър Димитров, Марин Маринов – председател на Общински съвет – Етрополе, Росица Христова и Станка Димитрова – заместник – кметове на Община Етрополе, Мариана Драганска - Секретар на Община Етрополе, кметски наместници, служители на Общинска администрация – Етрополе и граждани.
Въпреки минусовите температури и снега, 7 ентусиасти скочиха във водите, за да вземат участие в ритуала. Най-много бързина показа Тихомир Василев на 35 години от село Малки Искър, който успя да хване свещения кръст и получи наградата от 300 лв. Голямата награда му бе връчена от Кмета на Общината Димитър Димитров, който го поздрави и му пожела здраве и късмет. За доброто настроение на  всички присъстващи се погрижиха Женска вокална група „Димана“ с ръководител Цветелина Петкова, ТА „Балканска младост” и Духов оркестър - Етрополе.


Текст и снимки: Община Етрооле