С оглед осигуряване на безопасността на движението по време на празничните и почивни дни, по разпореждане на главния секретар на МВР, в ОДМВР - София бе изготвен план и създадена организация за засилени превантивни и контролни действия за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм по основните пътни артерии на обслужваната територия.


Засилените мерки започнаха от 20 декември и продължиха до 5 януари включително. На автомагистралите „Тракия“ и „Хемус“ и на главния път София - Калотина бяха подсигурени максимален брой полицейски служители, в това число и от дирекция „Жандармерия“, а също така и мобилни екипи за документиране на пътната обстановка и извършените нарушения на водачите. 


През периода нарядите подпомагаха автомобилното движение с цел безпроблемното напускане и прибиране към столицата, като дейността им бе насочена приоритетно към контрол на скоростните режими, недопускане управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества, от неправоспособни водачи, агресивно и рисково поведение на пътя /неправилно изпреварване, неправилни маневри, отнемане на предимство, неспазване на необходимата дистанция, изпреварване или преминаване от една лента в друга/, създаващо непосредствена опасност за живота и здравето на останалите участници в движението.


През посочения период, на трите главни пътни артерии на територията на ОДМВР - София, са проверени общо 1634 моторни превозни средства и 1 730 лица. 1 047 са установените нарушения, заснети с технически средства за видеозаснемане и работни станции за отдалечен достъп. По 770 установени нарушения е взето административно отношение на място. Съставени са 183 акта и 431 глоби с фиш. 269 са връчените електронни фишове. Срещу 18 водачи са образувани бързи производства за управление на МПС с концентрация на алкохол над 1,2 промила. Спрямо други 10 нарушители е взето административно отношение за управление на МПС с алкохолна проба под 1,2 промила.


Възникнали са 44 леки пътнотранспортни произшествия и 9 тежки, при които са пострадали 8 души и е починал един.