След като преди две години беше открит интернет домейна на Европейския съюз - .еu, от днес официално има и регионален домейн за цяла Азия - .asia.

Работата по създаването на домейна започва още през 2000 г., но компанията DotAsia Organisation спечели официално одобрение в края на миналата година.

Очаква се първите регистрирани домейни да се появят в интернет през март 2008 г. В момента бизнесите, правителствата и различни организации могат да регистрират свои адреси.

Компаниите ще могат безпроблемно да регистрират имената, за които имат търговски марки, а държавите имат запазени адреси. Обикновените потребители ще могат да се регистрират от февруари.

За разлика от другите домейн организации, който работят на принципа "първият печели", "ДотЕйша" ще предлага на търг най-исканите имена. Адресите в .asia ще се изписват на латиница, но един ден е възможно да минат и на регионалните азбуки.

В момента световния регулатор на интернет адресите Icann експериментира с изписването на арабски, китайски, гръцки, кирилица и други.