По традиция Денят на родилната помощ – Бабинден, бе отбелязан тържествено в местната болница. Тази година поздрав към лекарите и акушерите от Родилното отделение отправиха малчуганите от ДГ„Синчец“. Те и техните учители бяха подготвили специална програма с песни, стихове и танци, посветени на днешния празник. Пресъздаден бе и обичаят „миене на ръце“. Благопожелания и благодарност към екипа на Родилното отделение отправи Таня Цанова – директор на детската градина. Тя поднесе поздравителна картичка и фигура на щъркел, изработени от учителите и малчуганите.  


На тържеството в МБАЛ Ботевград присъстваха зам.-кметът Борис Борисов, Стефка Граматикова – секретар, и други представители на Община Ботевград. 


Борис Борисов благодари на Детска градина „Синчец“ за хубавото тържество и за чудесното настроение, което то създаде у всички присъстващи. Той прочете поздравителен адрес от кмета Иван Гавалюгов, който гласеше: 


Най-ценният дар за всички нас е животът, който имаме благодарение на Вашите златни ръце и безценни грижи! Вие сте хората, които превръщат пътя на бъдещите родители в незабравимо и съкровено преживяване! Богатството, което притежавате, помагайки на най-малките и невинни същества да поемат първите си глътки въздух, е неизмеримо. 


Вие – акушерите и лекарите, работещи в отделенията за родилна помощ, сте олицетворение на живота в най-чистата му форма, на грижата, любовта и всеотдайността! Вие сте подкрепа, доверие, стабилност и опора във вълнуващия свят на бъдещите майки! Вие сте стожерът, вдъхващ кураж и увереност по време на най-важното събитие в човешкия живот – раждането на дете. 


Пожелавам Ви през 2020г., обявена от Световната здравна асамблея за Международна година на медицинската сестра и акушерката, да бъдете здрави, усмихнати, обичани и ценени от Вашите близки и всички хора, които срещате, изпълнявайки благородната си мисия!


По случай днешния празник Родилното отделение получи покривало за новия кувьоз, осигурено на Галя Дикова – местен координатор на кампанията „Капачки за бъдещето“. 


През миналата година в местната болница са родени 248 бебета. От началото на 2020-та в Родилното отделение на лечебното заведение са проплакали 12 бебета, първото от тях се е появило на бял свят на 2 януари, съобщи д-р Георги Шуманов – завеждащ Акушеро-гинекологичното отделение. 


Денят на родилната помощ се отбелязва от 1951 година


Бабинден е български празник, отбелязван на 21 януари в чест на бабата акушерка в селото. Празникът е свързан със семейните обичаи, в които се благодари на жените, които са акуширали на децата в семейството. Той е езически, но се е запазил и по време на Възраждането е бил изключително почитан. Днес Бабинден губи доста от обредните си обичаи, но пък се празнува от по-възрастните и е свързан с много смях и веселие. На обед булките и невестите се събират на празнично угощение в дома на бабата акушерка.  Кулминационен момент в обредността представлява обредното изкъпване на бабата акушерка в реката или на чешмата. 


Днес този ден е повод за благодарност към лекарите и акушерите, благодарение на които се ражда новият живот.