Преди няколко седмици синът на собственика на МВЕЦ „Бебреш“ – Васил Златев, Валентин Златев заяви от ефира на предаването „Тази сутрин“, че водната централа не е работила последните 15-16 месеца поради липса на вода. 


„За последните близо две години ВЕЦ-ът е работил само в два периода - от 20 до 28 май 2019 г. и от 18 до 24 юни 2019 г. В двата пуска от 14 дни, той е извършил разрешените от закона и необходимата на всяко едно енергийно съоръжение – профилактика“  - заяви Валентин Златев на 8 януари пред bTV.


През 2019 година МВЕЦ „Бебреш“ е работил и продавал електроенергия на „ЧЕЗ Електро България“ АД два пъти: месец май, като е произвел 116,62 MW/h, и юни – с произведени 109,70 MW/h. Тази информация бе съобщена от кмета на Община Ботевград – Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.


„Тази справка направихме от официалния сайт на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР). Там всеки може да получи информация за производителите в България по видове енергия, обекти и мощност. От данните в този сайт официално се доказва, че МВЕЦ „Бебреш“ е работил, произвеждал и продавал електроенергия през 2019 година“ – обясни Иван Гавалюгов.


„Още веднъж най-отговорно заявявам, че с изразходваните количества вода от МВЕЦ „Бебреш“ през това време, ние далеч по-спокойно щяхме да изкараме зимата и неблагоприятните климатични условия, свързани с дълготрайното засушаване“ – категоричен е кметът. 


Още информация – във видеото!