На 1 февруари се почита паметта на Св. Трифон, роден около 225 г. в с. Комсада, в малоазийската област Фригия в Римската империя. Той  живял праведно и загинал мъченически заради вярата си. По нашите земи св. Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята и те се благославят за плодородие.


Традиционното тържество в чест на Свети Трифон се проведе в манастира „Рождество на Пресвета Богородица” в Зелин. Празникът започна с водосвет за здраве, отслужен от отец Борис. Той припомни житието на светеца и благослови миряните.


Събитието продължи с избор на Царица на лозята и Цар на виното. Всяка претендентка за приза имаше възможност да си отчупи по парче от питата с парата, приготвена от нейната предшественичка. Късметът се падна на Бисерка Маринова от Ботевград. 


Според регламента, кандидатите за Цар на виното, сред които този път имаше и дами, представиха за дегустация вина, които сами са произвели за собствена консумация. Комисия в състав Николай Клюнков, Марио Киров и Иван Иванов – главен готвач на днешния празник, трябваше да избира между рекордните 13 червени вина. След прецизна дегустация те бяха единодушни: Най-добро по всички показатели – вкус, цвят и аромат, е червеното вино на Пенка Димитрова от Трудовец. Тя бе удостоена с приза Царица на виното.


Цариците на лозята и виното бяха коронясани от техните предшественици. Двете дами получиха грамоти, които да им напомнят за днешния ден. По традиция тазгодишните носители на двата приза изпълниха ритуала по зарязване на лозите. 


За присъстващите на празника бе приготвена агнешка курбан чорба, а за доброто им настроение допринесоха изпълненията на Общински духов оркестър Ботевград.   


Сред  дошлите на тържеството беше и секретарят на общината Стефка Граматикова.