По стар стил днес - 14 февруари, Трудовец празнува Трифон Зарезан. Десетки жители и гости на селото се събраха на обичайното място – пред механата във вилна зона „Лозята“, за да се повеселят заедно и да вдигнат наздравица с пенлив червен еликсир.


Събитието започна с водосвет, отслужен от отец Панайот. Свещеникът поръси присъстващите със светена вода и отправи пожелания за здраве и берекет.


Гости на тържеството бяха: Иван Гавалюгов – кмет на община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар, съветници в Общински съвет – Ботевград, и Гергана Минкова - кмет на Скравена.


Най-напред думата бе дадена на домакина - кмета Еленко Иванов, който поздрави присъстващите. „Трудовчаните са известни, че правят най-хубавите вина в района. Пожелавам Ви плодородни лозя и верни приятели, с които да споделяте Вашия труд.“ – пожела той.


От името на Община Ботевград поздрав към присъстващите поднесе Иван Гавалюгов: „Честит празник, един от най-веселите в народния календар! Той е пореден повод трудовчани да се съберат заедно, да споделят хубави моменти и добро вино.“.


Тази година кандидатите за приза „Цар на виното“ бяха 18. Те предоставиха червено вино – собствено производство, за дегустация, организирана от Кирил Вутов. Класацията бе извършена от тричленно жури в състав: Георги Везирски, Дарина Гергинова и Генади Тутовски.


С приза „Цар на виното“ бе удостоен Мирослав Лалов. Заедно с Еленко Иванов те изпълниха ритуала по зарязване на лоза в близката къща. Към тях се присъедини и новоизбраната Царица на лозята – Цветелина Петрова. На нея се падна парата от обредната пита, приготвена от нейната предшественица.


Всички претенденти за приза „Цар на виното“ получиха грамоти и предметни награди, осигурени от организаторите на тържеството - Кметство Трудовец и Народно читалище „Никола Ракитин 1980“. 


За доброто настроение на гостите се погрижиха: Общински духов оркестър Ботевград, детски танцов състав „Жар“ и ФК „Варвари“ при НЧ „Ракитин 1890“, с художествени ръководители Георги Иванов и Павлина Васева, певческа група при клуб на пенсионера „Весел живот“ - Трудовец, и певицата Димитрина Върбанова.