Русия е четвъртият най-голям търговски партньор на България, посочи зам.-министърът на икономиката и енергетиката Явор Куюмджиев в навечерието на 12-та сесия на Междуправителствената българо-руска комисия.

Той отбеляза, че по внос Русия е на 1-во място и че продължаваме да имаме голямо отрицателно салдо от взаимната търговия.

Куюмджиев изтъкна, че все пак от миналата година се забелязва подобрение в структурата на стокообмена ни и че за първите 6 месеца на тази година износът ни за Русия е приблизително колкото за цялата 2007 г.

Енергийните въпроси, либерализацията на търговско-икономическите отношения, както и откритите теми, които продължават да са на дневен ред между България и Русия ще бъдат разгледани на започващата утре 12-та сесия.

Руската делегация ще се води от вицепремиера Сергей Собянин. Очаква се развитие да получат въпроса за оръжейните лицензи, а също и за руския дълг към България, който е в размер на 38,5 млн. долара. Резултатите от сесията ще бъдат обявени в сряда.

Паралелно със сесията в София ще се проведе голямо изложение на Русия с участието на над 100 фирми, водещи отрасли и институции, ще бъдат представени и 12 руски области. Очаква се изложението да бъде открито от българския премиер.

Изложбата се подготвя цяла година. Тя заема 5200 кв. метра в „Интер-експо центъра". Ще бъдат представени постиженията на руската наука, нанотехнологиите, архитектурата на съвременна Русия, интересуващи се от българския пазар руски фирми, съобщиха организаторите.