„Подай ръка“ – така се казва новосформираният отбор от ученици на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ за участие в международното състезание на JA Bulgaria – „Социални иновации“ (Social Innovation Relay). Ръководител на екипа е Дивна Николова, като в него участват учениците: Йоана Бончева, Михаела Цветкова, Преслава Иванова и Таня Чавдарова.


SIR е надпревара, която на глобално ниво се реализира съвместно от JA Worldwide и NN Group. На национално ниво, у нас инициативата e подкрепена от NN България, като главен партньор и съорганизатор на JA България.


Състезанието насърчава участниците да измислят решение на социален проблем, като разработят своя идея за социален иновативен бизнес. В него могат да участват ученици от гимназиален етап от цялата страна на възраст между 15 и 18 години. Те трябва да са с изявено отношение към средата около тях и случващото се в нея. До крайния срок за подаване на документи - 19 януари 2020 г., за участие се регистрираха 117 екипа. На 27 януари организаторите обявиха класирането след първи кръг, в който участниците попълваха теста по „Социални иновации“.


Отборът на ботевградчани бе сред 18-те екипа, допуснати до втори кръг. Тук вече те получат възможност да работят с ментори от NN България, за да усъвършенстват своите социални бизнес идеи. В продължение на 1 месец доброволците на NN България ще споделят своите опит и знания с младежите, за да им помогнат да подготвят своите презентации.


Отбор „Подай ръка“ разработва идея за създаване на пакети за подпомагане развитието на слепи и глухонеми деца. С помощта на тези пакети децата ще имат възможност да визуализират различни предмети и ситуации от живота на здравия човек.


За целта гимнзистите правят проучване какъв процент от хората би закупил подобни пакети. Ако желаете да подпомогнете отбора на ППМГ „Акад. проф. д-р Асен Златаров“ в това начинание, моля попълните анонимната анкета: https://docs.google.com/forms/d/18ufQcL9DqOXL3Khl18m1aooM4fv2jZeoP-6Aa4ghXXI/edit