39 градуса е била температурата на 13-годишното момиче, което снощи е закарано в Спешна помощ в Ботевград. Само преди седмица бащата на момичето, който работи като международен шофьор, се прибрал от Италия. Това накарало местните медици да вземат превантивни мерки. Детето е закарано в Инфекциозна болница и изолирано. То не е имало задух, който е един от важните симптоми при коронавируса.


При направените изследвания е поставена диагноза грип и момичето е подложено на лечение.


„Категорично в този случай  няма епидемични данни за коронавирус. Бащата на детето е здрав, той е в България от една седмица” – заяви д-р Божидара Кайракова от РЗИ - София област.


13-годишното момиче е седмокласничка в основно училище „Кирил и  Методий”. Сутрина е имало доста притеснени родители, но в училището няма паника.


Досега в България няма нито една положителна проба за коронавирус. Премиерът Борисов свика днес извънредно заседание на МС задно с Кризисния щаб за борба с коронавируса.


"Няма логика да се крие, ако има положителни проби за коронавирус", каза Борисов. То призова хората да се доверят на лекарите при това заболяване. Той разпореди от Държавния резерв да се отпуснат 100 000 литра спирт за аптеките. Освен това производителите на дезинфектанти и на маски са призовани да произведат по-големи количества.