На днешния брифинг с местните медии кметът Иван Гавалюгов коментира ситуацията с високия брой заразени в община Ботевград и отправи призив към гражданите да спазват противоепидемичните мерки. 


„Не бих си позволи експертно да анализирам всички фактори за високото ниво на заразени с коронавирус в община Ботевград. Ежедневно пътуват хиляди от и до община Ботевград към местоработата си. Вероятно това е една от причините за големия брой заразени. Имаше заседание на Общинския кризисен щаб преди три седмици. Тогава обсъдихме ситуацията по отношение спазване на разпоредбите в заповедта на министъра на здравеопазването. Миналата седмица бяха въведени допълнителни ограничителни мерки в София област, а именно ротационния принцип на обучение на учениците, забраната за провеждане на мероприятия – конференции, тиймбилдинги и други, забраната за публика на спортни събития на открито и закрито, намаляване  процента на  посетители в кината и театрите и т.н. 


Основното си остава спазването на тези мерки. Моите лични наблюдения са, че те не се спазват по начина, по който на всички ни се иска. Едни протестират, като заведенията например, конкретно дискотеката в Ботевград. Миналата седмица, доколкото разбрах, не е работила. Възможно е да са били информирани за някаква проверка по-сериозна или не. Факт е, че няколко часа преди да отворят са пуснали съобщение, че няма да работят. Може да има някакво друго извънредно обстоятелство. Това е един от дразнещите примери, които се случват в нашата община. Това дава лош пример и на останалите, които, повече или по-малко,  не спазват мерките. Имам предвид заведения и търговски обекти. Със сигурност и това допринася, спор няма. Дали в малки проценти, или в по-големи – само можем да предполагаме“, коментира Иван Гавалюгов и добави: „Отново призовавам към спазване на мерките. Въпреки че търговските обекти и заведенията казват, че не са материално обезпечени, "никой не ни покрива загубите" - най-често използваните аргументи, от тяхна страна, за това че частично или напълно нарушават и неспазват ограниченията по отношение на работното време, брой посетители в съответния търговски обект. Това е друга причина.“. 


По думи на кмета Гавалюгов, общината продължава да полага усилия за осъществяване на контрол по спазване на ограничителните мерки. „За съжаление РЗИ имат изключително ограничен състав  на територията на цялата област. На практика ефективен контрол от тяхна страна трудно може да се осъществи. Същият проблем е и с Районното полицейско управление. Трябва да се налагат санкции на нарушителите, но това не се случва, а има и друг момент – санкциите са такива, че не стряскат  нарушителите. Например от дискотеката казаха, че ще си платят административните актове, но ще работят, защото протестират срещу неуредената компенсация от страна на държавата за обектите, които не могат да работят – специално нощните заведения. Според мен протестът не бива да се случва по този начин, а както протестират други браншове, засегнати под някаква форма, пред съответните министерства. В противен случай се нарушават разпоредбите на министъра на здравеопазването“, коментира още Иван Гавалюгов.


Областната управа изисква от общините ежедневна информация за броя на извършените проверки и установените нарушения. В същото време РЗИ и Районното управление на МВР в Ботевград, както става ясно от думите на кмета, са с ограничен състав и не могат да осъществяват ефективен контрол по спазване на противоепидемичните мерки. Поради тази причина с това задължение са натоварени дежурните служители по обществения ред, въз основа на заповед на кмета. Вчера служителите проверяваха дали се спазват мерките в пътническите автобуси. През тази седмица те са съставили два акта на заведение, което системно не спазва работното време, т.е. продължава да работи след 23 часа. Освен при обходи, проверки се извършват и по сигнали на граждани.